Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekot-erfar-avtalsrorelsen-kan-skjutas-upp/

Ekonomi

Uppgift: Avtalsrörelsen kan skjutas upp

Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson. Foto: Magnus Hallgren

Omförhandlingar av kollektivavtal för stora delar av arbetsmarknaden kan komma att skjutas upp, som en följd av utbrottet av det nya coronviruset. Istället kommer rådande avtal att förlängas, erfar Sveriges Radios Ekot

Sammanlagt omfattas nära tre miljoner anställda av förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare, men på grund av det osäkra ekonomiska läget diskuteras en eventuell senareläggning.

– Vi tycker att det är viktigt att vi håller ihop arbetsmarknaden och att vi gör likadant. Det är ett krisläge och då får vi hantera situationen efter det, och med det sagt kommer vi att avvakta vad industrin gör och efter det fatta våra beslut, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande och kandidat till att ta över som ny LO-bas, till Ekot. 

Kollektivavtalen löper ut den 31 mars men gamla avtal kan nu komma att förlängas, med mellan tre månader till ett år, erfar Ekot. Förhandlingsläget är dåligt för flera fackförbund och att använda strejk som påtryckningsmedel är enligt Ekot inte aktuellt, eftersom det skulle kunna få stora konsekvenser för flera branscher, inte minst en redan hårt belastad sjukvård. 

Industriparter väntas enligt Ekot ta beslut senare i veckan, och om gamla avtal förlängs får alltså anställda ligga kvar med samma lönenivå. Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd, säger att situationen är svår att läsa. 

– Det är klart att situationen har förändrats drastiskt men det är för tidigt att säga hur det här påverkar lönerörelsen, säger han till radion.