Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Elbilsmarknadens utveckling ”går alldeles för långsamt”

Foto: TT

Försäljningen av elbilar i Sverige mer än fördubblades under 2015. Men fortfarande är inte ens var hundrade ny bil en ren elbil.

– Det är en piss i Mississippi, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén om elbilsandelen.

Branschorganisationens statistik visar att knappt 3 000 nya elbilar registrerades i fjol. Det är en ökning med hela 139 procent jämfört med 2014.

– Men det är från en låg bas. Så procentsiffror måste man bortse ifrån, man måste se till de absoluta talen i det här fallet. Och vi är inte nöjda, säger Bertil Moldén.

Han tycker inte heller att prognosen för 2016 är särskilt positiv. Bil Sweden räknar visserligen med att "supermiljöbilarna", som förutom rena elbilar även inkluderar så kallade laddhybrider, ökar sin andel av de totala nyregistreringarna från 2,5 procent 2015 till drygt fyra procent i år.

– Men i perspektivet att vi ska vara fossiloberoende 2030 så går det alldeles för långsamt, säger Moldén, med hänvisning till regeringens vision för framtidens fordonsflotta.

Andra i branschen ser mer optimistiskt på elbilsmarknadens utveckling. På Nissan, vars Leaf är den näst mest sålda elbilen i Sverige efter Teslas Model S, tror kommunikationschefen Alexandra Österplan att den svenska marknaden står inför en "ketchupeffekt". Det beror bland annat på att Nissan och andra tillverkare nu lanserar en ny generation elbilar, med längre räckvidd än tidigare modeller.

– Det som behövs, det är fler laddstolpar. Det är den stora grejen. Kan man snabbladda bilen på strategiska platser, då kommer det bli ett enormt uppsving, säger hon.

Österplan säger sig se "ett jätteintresse" för rena elbilar, inte minst från vanliga privatpersoner som hon menar har vant sig vid tanken på att köra en elbil.

– Man har insett att det här är ingen Star wars-grej, utan att elbilarna finns på riktigt och att de kommer fortsätta att finnas.

Även Volkswagen ser ljust på utsikterna för laddbara bilar. Framför allt räknar informationschefen Marcus Thomasfolk med en stark utveckling för laddhybriderna, trots att den statliga miljöbilspremien för dessa vid årsskiftet halverades till 20 000 kronor.

– Laddhybrider är en bra medelväg, och där ser vi nog att utvecklingen kommer ta fart ytterligare. Vi har ju lanserat Passat som laddhybrid. Där tror vi på ganska stora volymer, säger han.

– När det gäller de rena elbilarna så tror jag att det också kommer att tuffa på, men jag tror inte vi kommer se någon raketutveckling under det kommande året.

Förutom satsningar på infrastruktur som laddstolpar vill branschen, förstås, gärna se mer av ekonomiska morötter från statligt håll, i stil med dem som i Norge har lett till att uppemot var fjärde ny bil som säljs är laddbar.

– I Norge har man uppnått ett genombrott tack vare olika satsningar på att premiera elbilsköpande. Så det går ju, om man vill, säger Marcus Thomasfolk.

Fakta: Fler laddhybrider än elbilar

De totala nyregistreringarna av supermiljöbilar, bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer, ökade i fjol med 84 procent till knappt 8 600.

Antalet nyregistrerade elbilar ökade med 139 procent till 2 962.

Laddhybriderna, som kan köras på både el och bensin eller diesel, ökade med 64 procent till 5 620.

Under 2016 väntas cirka 14 000 supermiljöbilar registreras.

Källa: Bil Sweden

Fakta: De mest sålda supermiljöbilarna

1. Mitsubishi Outlander PHE, laddhybrid, 3 297 nyregistreringar 2015 (2 289 året före)

2. Tesla Model S, elbil, 996 (266)

3. Nissan Leaf, elbil, 841 (438)

4. Volvo V60 N, laddhybrid, 612 (745)

5. VW Golf GTE, laddhybrid, 401 (0)

6. Renault Zoe, elbil, 378 (204)

7. Audi A3 E-tron, laddhybrid, 349 (14)

8. VW E-Golf, elbil, 278 (17)

9. BMW I3 REX, laddhybrid, 275 (132)

10. VW Passat GTE, laddhybrid, 271 (0)

Källa: Bil Sweden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.