Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/elbrist-ger-hojda-elpriser-i-sodra-sverige/

Ekonomi

Elbrist ger höjda elpriser i södra Sverige

Elbrist har fått priserna i södra Sverige att skjuta i höjden – och gjort att oljekraftverket i Karlshamn satts i gång.

– Det är väldigt ovanligt, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper.

Dessutom startar i nästa vecka Ringhals 1 upp i förtid.

TT Text

Medan norra Sverige haft relativt gott om el – och därmed låga priser – har elsituationen i nedre halvan av Sverige varit tuffare den senaste tiden.

Bland annat låga elpriser tidigare under våren och planerade underhåll på flera kärnkraftsreaktorer pekas ut som orsaker till problemen.

– I går var det väldigt stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige. Det är en indikation på att det behövs elproduktion, säger Torbjörn Larsson på eljätten Uniper, som bland annat driver oljekraftverket i Karlshamn.

Sverige importerade på tisdagen el från både Tyskland och Danmark. Prisökningen i södra och mellersta Sverige gjorde dessutom att Uniper valde att dra i gång kraftverket i Karlshamn, som i normala fall främst används som reservkraftverk på vintern.

– Prisläget var sådant att det fanns en möjlighet att någon skulle köpa upp produktionstid, säger Torbjörn Larsson.

– Det var väldigt lite vindkraftsproduktion i går. Men det har också att göra med kärnkraftsreaktorer som nu är avställda för revision.

Nyligen skrev Svenska Kraftnät, som ansvarar för det svenska elöverföringssystemet, dock ett avtal som innebär att Vattenfall drar i gång kärnreaktorn Ringhals 1 redan den 1 juli.

Enligt Vattenfall handlar det om att reaktorn i första hand ska bidra med stabilitet till elnätet.

Från början var tanken att reaktorn, som varit stängd för underhåll, skulle köras i gång först efter sommaren. Ringhals 1 ska tas ur bruk för gott vid årsskiftet.

Läs mer: Tidigare artiklar om elpriset

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt