Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Elbrist när reaktorer står stilla

Flera kärnkraftreaktorer står för närvarande stilla. Nu tvingas de oljeeldade reservkraftverken i Karlshamn och Stenungsund att startas för att råda bot på elbristen.

Förutom de stillastående kärnkraftverken har kallt väder bidragit till att Sverige fått elbrist. Totalt står fyra av Sveriges tio reaktorer stilla, och även om de enligt prognoserna ska starta inom den närmaste veckan gjorde läget att reservkraftverken i Karlshamn och Stenungsund fick sättas igång på onsdagsmorgonen.

– Det är inte ovanligt att vi utnyttjar dem under vintern, säger Maria Jäderberg, presschef på Svenska kraft.

Förutom de fyra kärnkraftsreaktorer som står stilla går ett femte med reducerad effekt.

– Ringhals 1 har en ventil som inte håller tätt när man kör på full effekt, så därför har vi gått ner i effekt. Det skulle ha åtgärdas på fredag, men i och med att det är så kallt låter vi den gå på reducerad effekt och avvaktar stoppet, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

På elbörsen har dagspriset på el för torsdagen chockhöjts till 90 öre per kilowattimme med flera pristoppar på över två kronor under vissa elintensiva timmar.
Som jämförelse låg snittpriset för hela januari kring 33 öre per kilowattimme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.