Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Electrolux vd lämnar sin post

Foto: Paul Hansen/DN

Vitvarujätten Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar sin post, på egen begäran. Styrelsen har utsett affärsområdeschefen Jonas Samuelson till ny vd.

Spekulationer om Keith McLoughlins avgång har förekommit sedan i somras. Dagens Industri skrev i juni att Electrolux letade efter hans ersättare. Bolagets kommentar var att Keith McLoughlin inte hade avgått, men i övrigt vare sig dementerade eller bekräftade Electrolux påståendena.

I början av december sprack köpet av den amerikanska konkurrenten GE Appliances. Säljaren General Electric drog i handbromsen sedan amerikanska myndigheter inlett en process för att stoppa affären av konkurrensskäl. Kostnaden för den uteblivna affären beräknades till närmare två miljarder kronor och börsen straffade Electrolux-aktien med ett kursras på 12 procent.

Keith McLoughlin sade då att han var helt inställd på att fortsätta som Electrolux vd. Nu är beskedet att organisationen är stark och att successionen är väl förberedd så tidpunkten är rätt att avgå.

– GE-affären är avgjord – inte på det sätt vi ville, men avgjord, och jag vill tillbaka till min familj som jag så länge levt åtskild ifrån, sade McLoughlin på en telefonkonferens.

Keith McLoughlin kommer att fortsätta som rådgivare åt Electrolux i Nordamerika.
Efterträdaren Jonas Samuelsson tillträder den 1 februari. Han har arbetat i Electrolux sedan 2008, senast som chef för affärsområdet Vitvaror Europa, Mellanöstern och Afrika och tidigare som finanschef. Samuelsson säger att Electrolux under hans ledning kommer att öka betoningen på konsumenterna och deras digitala tillvaro.

– Vi ska fortsätta öka investeringarna i konsumentdrivna innovationer, exempelvis uppkopplade apparater, säger Jonas Samuelsson som exempel på områden han prioriterar.
Efter beskedet om vd-bytet var Electroluxaktien så gott som oförändrad på en i övrigt fallande börs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.