Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/electrolux-vinnare-pa-forsiktig-bors/

EKONOMI

Biogen rusade på Wall Street efter medicinbesked

Foto: Thomas Karlsson

Det blev en blandad start på veckan för de ledande USA-börserna. Dow Jones industriindex och breda S&P500-index tappade 0,4 respektive 0,1 procent under måndagens handel.

TT Text

Mot strömmen gick Nasdaqs kompositindex, upp 0,5 procent. På Nasdaq är även dagens stora vinnare Biogen noterad.

Läkemedelsbolaget fick under måndagen sin Alzheimersmedicin godkänd av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Handeln med aktien var till en början stoppad, men när handbromsen släpptes rusade aktien omkring 60 procent. Vid stängning hade marknaden lugnat sig något och Biogen avslutade börsdagen med en ökning på 38,3 procent.

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan stillsamt. Det breda OMXS-indexet kretsade kring nollan en stor del av måndagen och stängde på minus 0,1 procent.

Några stora bolagsnyheter presenterades på morgonen, bland annat att fastighetsbolaget SBB köper 20 procent av byggföretaget JM:s aktier. Beskedet fick JM att lyfta 2,0 procent medan SBB i sin tur steg 1,5 procent.

Samtidigt meddelades att statliga gruvbolaget LKAB ökar sin röstandel i ståltillverkaren SSAB från 10,5 till 16,0 procent. SSAB:s aktie backade 1,0 procent.

På storbolagslistan OMXS30 gick Electrolux bäst med en uppgång på 1,6 procent, följt av snusjätten Swedish Match som klättrade 1,2 procent.

Sämst på OMXS30 gick Stenbeckssfärens investmentbolag Kinnevik sedan mäklarhuset Pareto nedgraderat sin rekommendation för aktien till ”sälj”. Enligt Pareto kommer aktien att ”kylas av” de närmaste månaderna. Kinnevik tappade 2,6 procent.

Även på de ledande Europabörserna var rörelserna förhållandevis små. FTSE-index i London steg 0,1 procent, DAX-index i Frankfurt backade lika mycket och CAC-index i Paris ökade 0,4 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt