Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Elekronikjättar säljer varor utan tillstånd

• Elgiganten, Siba och Cdon. Mitt i julhandeln är några av Sveriges största butiker i praktiken utan tillstånd att sälja elektronikvaror. DN kan nu avslöja att en av branschens viktigaste försäkringar för återvinning av elektronikprodukter i själva verket inte existerar. Naturvårdsverket ska nu granska affären. De inblandade bolagen riskerar åtalsanmälan och försäljningsstopp.

Producenter och försäljare av elektronik har ett tungt ansvar för att produkterna också återvinns. För att garantera att bolagen tar sitt ansvar även om de läggs ned eller skulle gå i konkurs tvingas de sätta av pengar i deposition eller till en försäkring. Det handlar om mångmiljonbelopp varje år.

I Sverige finns det två organisationer som sköter det så kallade producentansvaret åt stora elektronikkedjor. Föreningen El-kretsen och Elektronikåtervinningsföreningen, EÅF.

Dagens Nyheter kan nu avslöja att EÅF, med cirka 50 medlemsföretag, bland andra Elgiganten, Siba, Cdon och Tretti.se, under större delen av 2013 helt saknat det försäkringsskydd som de säger sig garantera sina medlemmar.

I februari avslutades avtalet med det tidigare försäkringsbolaget Solid. I EÅF:s årsredovisning från i maj påstods att ett samarbete inletts med försäkringsbolaget European Insurance Solution PCC LTD. Haken är att bolaget då inte existerade.

Först i slutet på oktober 2013 registrerades bolaget, European Insurance Solution PCC, i bolagsregistret på Malta. Bakom bolaget ligger holdingbolaget ”Solutions for the Environment” vars ägare i sin tur är EÅF i Sverige, med deras egen ordförande Lili-Ann Tapper Tullborg, hennes son Josef Tapper och make Thomas Tidholm som direktörer. Lili-Ann Tapper Tullborg är skattejurist, sonen Josef Tapper är vd för EÅF. Maken Thomas Tidholm är skatteexpert och är bosatt i Zug, Schweiz.

EÅF hade under 2012 en nettoomsättning på 27 miljoner kronor. Insatsen till det maltesiska försäkringsbolaget är på 3 miljoner euro, men pengarna som EÅF satsat är inte deras egna. Enligt Josef Tapper har de lånat hela summan, som motsvarar EÅF:s årsomsättning, i Handelsbanken.

Enligt Håkan Källgård, jurist på Finansinspektionen måste europeiska försäkringsbolag som vill vara verksamma i Sverige ha tillstånd för gränsöverskridande verksamhet. European Insurance Solution PCC saknar tillstånd och har heller inte ansökt om det, enligt Finansinspektionen.

EÅF hävdar att de har haft ett nära samarbete med försäkringsbolaget sedan i februari. Men nu medger EÅF:s verkställande direktör Josef Tapper att det i dag inte existerar någon försäkring.

Under hela året har ni varit utan försäkring.

– Vi har haft fonderade medel i stället.

Försäkringsbolaget har inget tillstånd från Finansinspektionen att bedriva verksamhet i Sverige.

– Det är så nystartat. Kom tillbaka nästa vecka, säger Josef Tapper.

Det måste ju finnas ett tillstånd.

– Vi har inte tecknat ett försäkringsavtal ännu. Vi har avsättningar för den finansiella garantin. På samma sätt som El-kretsen.

Var ligger de pengarna?

– På ett bankkonto.

Naturvårdsverket sköter tillsynen av systemet. Lars Eklund på sektionen för operativ tillsyn har inte fått någon information om förändringarna i EÅF.

– De bygger hela sitt system på den där försäkringen, så det var ju intressant att höra. Det innebär att det är ett antal producenter som inte har någon finansiell garanti, vilket då är straffsanktionerat, säger Lars Eklund.

Det innebär enligt Lars Eklund att Naturvårdsverket nu kan göra åtalsanmälan mot bolagen.

De säger att de satt undan pengar på ett konto i stället. Hur ser ni på ett sådant upplägg?

– Sätta undan pengar kan man göra, men då måste vi få någon form av redovisning och presentation av upplägget innan vi säger att det är okej, säger han.

I dag, torsdag, ska Naturvårdverket ha ett möte med EÅF. Då kommer de ta upp frågan.

– Vi får börja med att ställa frågan vad det här handlar om, sedan får vi ta ställning till vad vi ska göra, säger han.

Kan man påstå att man har en försäkring och sedan inte ha det?

– Om de inte har någon försäkring så bryter producenterna mot förordningen. Det kan även vara så att eftersom EÅF påstått något annat till oss så har de lämnat oriktiga uppgifter. Då finns det sanktioner i miljöbalken och det kan bli frågan om försäljningsförbud, säger Lars Eklund.

EÅF:s styrelseordförande Lili-Ann Tapper hävdar först att föreningen visst har en försäkring – men att hon inte minns när de skrev under avtalet. Sedan säger hon att EÅF hamnat i en skarv mellan två bolag.

– Nu har vi hamnat i en skarv, en olycklig situation, när vi byter försäkringsbolag. Det är inte vår mening att bluffa, vår mening är att tillhandahålla en väldigt bra produkt, säger Lili-Ann Tapper.

Föreningens revisor Mikael Winkvist på revisionsbyrån PWC, som godkände årsredovisningen för 2012, säger att han inte minns årsredovisningens formulering kring det nya samarbetet. Om det faktum att EÅF saknat försäkring under en stor del av året säger han:

– Nu har jag inte gjort 2013 års revision än, men det är ju allvarligt om det är så.

Helge Åmotsbakken, miljöchef på Elgigantens norska moderbolag Elkjop, sitter också i styrelsen för EÅF. Han säger att han inte är insatt i detaljerna kring försäkringen men att de är inställda på att leva upp till producentansvarets krav på garantier.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

DN granskar. Så tipsar du oss

1 Vet du mer om dataintrånget? Tipsa DN:s reportrar. På tjänsten ”DN granskar” kan du lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.
2 Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.
3 Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.