Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/elon-musk-ska-salja-10-procent-av-sina-teslaaktier/

EKONOMI

Elon Musk ska sälja 10 procent av sina Teslaaktier

Elon Musk ska sälja 10 procent av sina aktier i Tesla efter ett förslag från Demokraterna.
Elon Musk ska sälja 10 procent av sina aktier i Tesla efter ett förslag från Demokraterna. Foto: John Raoux

Teslaägaren Elon Musk ska sälja 10 procent av sina aktier i bilföretaget.

Detta efter att Musk låtit sina 62,7 miljoner följare på Twitter rösta i frågan.

Initiativet kommer som ett svar på ett förslag från Demokraterna att höja skatten för USA:s rikaste.

”Det har snackats det senaste om att orealiserade vinster skulle vara ett sätt att fly undan skatt. Så jag föreslår att jag säljer 10 procent av mina aktier i Tesla”, skrev Musk på sin Twitter på lördagen och startade en omröstning.

”Jag kommer att följa utgången av den här omröstningen hur det än går”, lade han till.

Och nu har Twitter sagt sitt. Över 3,5 miljoner personer har deltagit i omröstningen och ja-sidan fick 57 procent av rösterna.

Bakgrunden till omröstningen är ett förslag från Demokraterna som innebär att USA:s rikastes aktier och andra tillgångar skulle beskattas för att finansiera olika reformer som president Joe Biden planerar.

Elon Musk har varit mycket kritisk till förslaget och bland annat sagt: ”till slut får de slut på andra människors pengar och då kommer de efter dig”.

Musk har också skrivit på Twitter i samband med omröstningen att han själv inte tar ut några vinster ur sitt miljardbolag Tesla och heller inga bonusar.

”Jag har bara aktierna, så det enda sättet för mig att betala skatt personligen är att sälja aktier”.

Elon Musk har sagt till Reuters även efter att omröstningen avslutats att han var ”beredd att acceptera oavsett utfall”.

https://twitter.com/elonmusk/status/1457064697782489088

Läs mer:

Senatorer stämmer in i kritiken mot Teslas ”autopilot”

Ämnen i artikeln

Elon Musk
Tesla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt