Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Elpriset fördubblat på bara två dagar

Det svenska elpriset har mer än fördubblats de två senaste dagarna på den nordiska elbörsen. Priset väntas fortsätta att vara högt så länge kylan består.

– Det höga priset beror dels på den sibiriska kylan och att efterfrågan därför är stor, dels på att det trasslar med kärnkraften, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsexpert på Svensk Energi.

I de två nordliga elområdena ligger priset i dag på 89 öre per kilowattimme. I de två sydliga är det ett öre högre. Eftersom de allra flesta hushåll antingen har fasta elavtal eller rörliga avtal som vanligen är ett genomsnittspris för månaden slår inte de höga priserna igenom direkt på elräkningen (för elköparna tillkommer sedan skatter, avgifter och nätkostnader).

Men även om elpriset nu har fördubblats så har det legat osedvanligt lågt hittills under vintern. Tidvis har det bara varit en fjärdedel av vad det var förra vintern, enligt Thorstensson. Den största skillnaden var dock att kraftverkens vattenmagasin varit mer fyllda än på många år.

Som så ofta när elpriset skjuter i höjden finns det flera samverkande orsaker. Den här gången är det inte kallt bara i Sverige utan i hela Europa. Det finns till exempel varken någon billig el att importera från länderna på kontinenten eller från Ryssland. Det pressar upp det svenska priset.

Dessutom togs ännu en kärnreaktor ur drift på onsdagsmorgonen, dock bara för några dagar om reparationsplanen håller. Just nu går därför bara sex av tio svenska reaktorer.

– Om den svenska kärnkraften gått till hundra procent skulle priserna inte ha varit så höga. Hur höga vill jag inte spekulera i, säger Thorstensson.

Men det finns hopp om sjunkande priser.

– Vi kommer att ha höga priser så länge kylan består. Men när kylan viker kommer priserna också att vika, säger han.

Förklaringen är att vattenkraftverken har välfyllda magasin, så välfyllda att det finns hopp om mycket låga elpriser till sommaren om vintern inte blir för långvarig och nederbörden blir ungefär normal det närmaste halvåret.

Eftersom förutsättningarna är goda med välfyllda vattenmagasin och hopp om att fler kärnreaktorer snart ska vara i drift igen har inte de långsiktiga priserna på el­marknaden, till exempel terminskontrakten, påverkats nämnvärt. Det hindrar dock inte att det även i fortsättningen kan bli tillfälliga toppar på elpriset när kylan slår till.

Trots de osäkerheter som finns bedömer dock inte Martin Lagerholm, energimarknadsexpert på konsultföretaget Sweco, att hushållen just nu måste se över sina elavtal, till exempel att binda rörliga avtal.

– Det finns i dag ingen anledning att ompröva de elavtal som man har, säger han.

Fakta: Elpriset

I måndags kostade elen på den nordiska kraftbörsen lika mycket i alla fyra svenska elområdena. I tisdags var priset tre öre högre per kilowattimmen i de två sydliga områdena - där Sveriges tio kärnreaktorer ligger - för att i går vara 14 öre högre (den blåa (?) kurvan). I dag torsdag har skillnaden minskat och ligger nu på bara ett öre per kilowattimmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.