Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Elsa Arksand satsar på teknik efter praktik

Elsa Arksand studerar på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och har med hjälp av Tekniksprånget fått praktisera på Swedavia Fordon.
Elsa Arksand studerar på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och har med hjälp av Tekniksprånget fått praktisera på Swedavia Fordon. Foto: Nicklas Thegerström

Tekniksprånget tog Elsa Arksand ända till Arlanda flygplats och sommarjobb bland Swedavias alla fordon. Nu har hon börjat på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och hoppas på en framtida karriär som ingenjör.

Elsa Arksand har nyligen börjat sin utbildning till civilingenjör på KTH. I somras var arbetsmiljön i stället hyvelmaskiner, hjullastare och andra fordon på Arlanda.

När någon av de tio flygplatser som Swedavia driver behövde hyra utrustning hjälpte hon till med beställningen.

Tidigare har hon kartlagt företagets påverkan på miljön.

– Jag vill vara med och driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Det är det jag brinner för, säger hon.

Sommarjobbet på Swedavia Fordon är ett resultat av praktiken Elsa Arksand gjorde där förra hösten, inom ramen för Tekniksprånget. Hon uppskattar chansen att få praktisera på en arbetsplats så nära inpå sin gymnasieexamen.

– Jag kände direkt att jag fick göra nytta, även om jag inte hade någon högre utbildning.

Tekniksprånget fick hon tips om när hon besökte en jobbmässa förra året. Efter gymnasiestudierna i Täby, med inriktning mot teknikvetenskap, ville hon veta mer om sin framtida arbetsmarknad och vilka högskolestudier som är bästa vägen dit.

– Nu vet jag att det kommer vara stor brist på ingenjörer om några år när jag är klar med mina studier. Utsikterna att få jobb är goda, säger Elsa Arksand.

Hennes förväntningar på arbetslivet handlar mycket om att kunna var med och påverka – dels den egna arbetsplatsen, men också samhällsutvecklingen i stort. För att kunna göra det är en fast anställning att föredra, konstaterar hon.

– Då blir det lättare att arbeta mer långsiktigt. Det kan också vara bra med fast jobb om jag ska skaffa mig en bostad i framtiden.

Att trivas på arbetsplatsen hamnar högst på Elsa Arksands önskelista inför yrkeslivet.

Chefskap lockar inte lika mycket i ett första skede, även om hon ser att en ledande roll kan innebära att hålla i intressanta och roliga projekt.

– Jag är öppen för att bli ledare på sikt, men att arbeta som chef är inte det första jag tänker på, säger Elsa Arksand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.