Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”En allvarlig förtroendefråga”

Affärsvärldens vidlyftiga representationskultur har smittat av sig på statliga AP-fonderna. Det anser etikforskaren Tomas Brytting. – Det är en allvarlig förtroendefråga. Det är styrelsernas ansvar att se över det här, säger han.

DN:s granskning av AP-fonderna har visat hur stora summor läggs på alkohol, dyra middagar och frikostiga löneförmåner.

Det är vanor som i delar av affärslivet betraktas som legitima men som är ovanliga på myndigheter.

– Det finns en generell förväntan att man ska vara försiktig med skattebetalarnas pengar, säger Tomas Brytting, docent i företagsekonomi och etikforskare på Ersta Sköndal högskola.

Han var med och skapade Cent­rum för etik och ekonomi på Handelshögskolan. När Tomas Brytting får höra talas om AP-fondernas vanor blir han inte förvånad.

– Om man nu till vardags representerar på en hög nivå för att motparten befinner sig där, är risken att det smittar av sig på den interna kulturen, säger han.

AP-fonderna konkurrerar om arbetskraften med andra finansorganisationer. Både ledning och övrig personal har ofta ett förflutet i näringslivet.

– Man får vara extra vaksam. Det följer med en viss kultur, det är inte så konstigt, men i och med att det är förutsägbart måste myndighetsledningen ha ett speciellt öga, så att det inte glider i väg, säger han.

Enligt Tomas Brytting är det styrelsens ansvar att ge förhållningsregler och se till att de efterföljs.

– I ett företag så är det styrelsens ansvar, de ska också se till att det finns ett regelverk som hanterar verksamheten. Det är en kostnadsfråga men också en riskfråga. I och med att sådant här kommer fram så tappar organisationer i förtroende. Förtroendekapitalet är något som styrelsen ansvarar för, säger Tomas Brytting.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.