Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

En av 20 beredd att jobbskolka för Sveriges match

Foto: AP

Jobbet får fyra av tio fotbollsintresserade att missa Sveriges dagssända EM-match mot Italien på fredag. Det hävdar Svenska Spel i en undersökning. En av 20 säger sig vara beredda att skolka från jobbet för matchens skull.

Sommarens fotbolls-EM är större än någonsin. Då räcker kvällarna inte till. Flera matcher måste spelas dagtid – däribland Sveriges match mot Italien i morgon eftermiddag.

41 procent av dem som vill se den matchen kommer att missa den på grund av jobbet, enligt Svenska Spel, som låtit undersökningsföretaget Norstat fråga 1010 personer.

Av de som säger att de har möjlighet att se Sverige-Italien uppger 13 procent att de har tagit ledigt enbart för matchen, medan 17 procent säger att de kommer att se den på sin arbetsplats.

En av 20 säger sig till och med vara beredda att skolka från jobbet för att se Sverige möta Italien. Känt sedan tidigare är att många företag har extra höga sjukskrivningstal, särskilt bland män, i samband med stora sportevenemang.

20 procent tycker faktiskt att arbetsgivaren borde ge personalen ledigt vid alla Sveriges matcher. Och 8 procent säger att de kommer att få det. En dryg tredjedel, 3 procentenheter, med lön.

DN har frågat några arbetsgivare om de har någon policy för medarbetarnas eventuella tv-tittande fredag eftermiddag.

ABB, presschef Christine Gunnarsson:

– Det är kul med matchen, men vi på ABB ordnar inte så att man får titta på tv på arbetstid. Vill man se matchen hemma får man prata med sin chef om ledighet. Än så länge har vi inte märkt av något ökat antal ledighetsansökningar.

Proffice Västerås, marknadsområdeschef Elin Andersson:

– Vi har lagt vår årliga sommaraktivitet då, 25 personer från kontoret kommer att se matchen på en pub på stan, där vi också äter middag. Hur intresserade folk är av fotboll varierar, och jag hade kanske inte själv kommit med just det förslaget. Men det gjorde min manliga chefskollega, och jag stöder det.

– Jag har också hört kundföretag säga att vi inte behöver höra av oss fredag eftermiddag, för då är det nog ganska tomt hos dem.

Försäkringskassans HR-chef Maria Hallander:

– Vi har inte fått någon fråga om matchen, möjligen har det att göra med att personalen på Försäkringskassan består av två tredjedelar kvinnor. Men vill handläggarna som arbetar med utredningar se den så får de jobba kvar lite längre i stället, det viktiga är att jobbet blir gjort.

– För dem i kundtjänsten är det ju svårare.

Coor Service Management, Åse Miljateig, rekryteringsansvarig vid Nya Karolinska Sjukhuset:

– Coor har ingen uttalad företagspolicy, men vi är i full gång med att rekrytera folk till all service på nya Karolinska, logistik, reception, konferens, etc, och vi har inga tv-apparater i lokalerna.

Volvos presschef Kina Wileke:

– Vi har arbetstid som vanligt men vi hoppas naturligtvis som alla andra att Sverige vinner matchen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.