Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

En fast anställning hägrar

Viktor Johansson har både goda och dåliga erfarenheter av visstidsanställning. Han föredrar utan tvekan ett fast jobb.

22-årige Viktor Johansson, i dag snart fast anställd IT-konsult och testare av appar och webbinnehåll hos konsultjätten Sogeti har erfarenhet av visstidsjobb inom såväl offentlig som privat sektor.

Efter gymnasiet 2008 ville han snabbt ha ett jobb. Han fick en tidsbegränsad anställning som kundtjänsthandläggare på en statlig myndighet. Anställningen förlängdes under ett år, med bara tre månader i taget. Som visstidsanställd fick han inga av de fast anställdas förmåner.

– De tyckte att jag gjorde ett bra jobb, men de ville inte tillsvidareanställa. I stället uppmanade de mig att söka jobb på ett bemanningsföretag, som i sin tur kunde hyra ut mig till verket, säger Viktor.

– De behandlade varken mig ­eller mina arbetskamrater bra, men ingen vågade säga ifrån. Gjorde man det blev man bortplockad, eftersom det var så enkelt att göra det.

Viktor Johansson ville ha ett mer stabilt jobb, och satte sig i skolbänken igen. Efter ett par års utbildning fick han ett halvårs provanställning. Och när den tar slut vid årsskiftet får han äntligen sin eftertraktade tillsvidareanställning.

Sogetis svenska personalchef Gabriella Ekström påpekar att företagets mål alltid är att en visstidsanställning ska resultera i en tillsvidareanställning.

– De vi visstidsanställer är unga och nyutbildade, som Viktor, eller personer som skolat om sig senare i livet, efter att ha varit borta från arbetsmarknaden ett tag. Vi vill först kolla att de fungerar som konsulter. Av de tidigare arbetslösa fastanställer vi runt hälften. Men ingen är visstidsanställd mer än ett år.

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, tycker att facken och andra som kritiserar de tidsbegränsade jobben har tendens att bortse från flödet mellan visstid och fasta jobb:

– Det är fyra till sex gånger vanligare att en arbetslös som får jobb först går till en visstidsanställning än till en tillsvidareanställning, ­säger hon.

Tidsbegränsade jobb är en bra språngbräda in på arbetsmarknaden för ungdomar och arbetslösa, framhåller Svenskt Näringsliv, som pekar på att 12 procent av alla visstidsanställda i privata näringslivet varje kvartal går över till en fast anställning.
Motsvarande siffra för offentliga sektorn är 7 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.