Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/en-halv-miljon-burkar-ol-kan-behova-forstoras-pa-grund-av-tryckfel/

Ekonomi

Halv miljon extrastarka ölburkar kan behöva förstöras

I riskzonen. Foto: Hampus Andersson

500.000 starköl av sorten ”Stockholm fine festival” har återkallats från Systembolaget på grund av en felmärkning, skriver Aftonbladet. Nu kan ölburkarna behöva förstöras.

– Miljömässigt är det en katastrof. Det är bara att pressa sönder dem. Man får vara ett antal gubbar som står där en vecka eller två och bara pressar sönder dem, säger bryggeriets vd Carl Krönlein.

Istället för 33 centiliter står det att de små burkarna innehåller 50 centiliter. Det rör sig om hundratusentals starköl av sorten ”Stockholm fine festival” på 7,2 procent – som nu behöver skickas tillbaka till bryggeriet i Halmstad efter att Systembolaget upptäckt missen.

– Den nya dekoren granskades av folk på vårt bryggeri, av Systembolaget och av burktillverkaren. Ett tiotal personer har tittat på burken, men ingen sett att det står fel förrän nu, säger Carl Krönlein, vd på Krönleins bryggeri.

Enligt bryggeriet rör det sig om ungefär en halv miljon burkar som tillverkats med det nya trycket. Runt 2-300.000 har redan levererats till Systembolag runt om i landet. Nu försöker företaget ta reda på hur de kan märka om burkarna. Men om det blir för dyrt kommer de behöva förstöras, enligt bryggeriet.

Den felmärkta burken. Foto: Privat

– Det är vansinnigt, för ölen är alldeles perfekt. Miljömässigt är det en katastrof. Men det är bara att pressa sönder dem, man får bara vara ett antal gubbar som står där en vecka eller två och bara pressar sönder dem, säger Carl Krönlein, vd på Krönleins bryggeri.

Enligt Systembolaget att det är viktigt att kunderna får rätt information på burken.

”Systembolaget återkallar produkterna som är felmärkta då det är viktigt att kunderna får rätt information. Om burkarna märks med rätt volym kan vi självklart sälja dem. I tidigare fall där produkter har blivit felmärkta har leverantören kunnat åtgärda det genom att sätta en klisterlapp med rätt information som täcker den felaktiga.”, skriver Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget i ett mejl.

Carl Krönlein tycker att skyltar exempelvis skulle kunna tala om att ölen är felmärkt, men en sådan lösning verkar alltså inte Systembolaget acceptera. En manuell ommärkning med klisterlappar på varje burk kommer att bli dyrt, enligt bryggeriet. 

– Då blir det destruktion. Det känns fruktansvärt, säger Carl Krönlein.