Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”En ingenjör är inte bara nån gubbe på kontor ”

Foto: Jonas Lindstedt

Emelie Andrén Meiton och Marie Lagström driver den prisade sajten Women­gineer.org, som ska locka fler kvinnor att bli ingenjörer.

De tycker att industriföretagen är dåliga på att berätta hur roligt och omväxlande yrket kan vara.

Idén föddes under en föreläsning på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Kurskamraterna Emelie Andrén Meiton och Marie Lagström konstaterade att de var de enda kvinnorna i klassrummet.

Hur ska man få fler kvinnor att upptäcka att som ingenjör har man inte bara stora chanser att få jobb, man kan också få ett intressant och omväxlande sådant? Svaret blev Womengineer.org, en sajt med syfte att popularisera yrket, bland annat genom att kvinnliga bloggare berättar om livet som student eller arbetande ingenjör.

– Vi vill visa att en ingenjör inte är någon gubbe som bara sitter på sitt kontor och räknar. Det saknas både information och inspiration, säger Marie Lagström.

– Och man kan läsa till ingenjör utan att behöva vara geni, säger Emelie Andrén Meiton.

Kompetensbristen beskrivs ofta som det stora hotet mot den svenska industrins framtid. Enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån kan bristen på gymnasie- och högskoleingenjörer 2030 vara så stor som 100 000. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven uttryckte nyligen sin oro kring problemet vid en träff med Västsvenska handelskammaren och sade att brister i utbildningssystemet kan vara en orsak.

Den kvinnliga andelen första­gångssökare till ingenjörsutbildningen är i dag bara drygt 20 procent och Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton ser kvinnor som en dold resurs. De tycker att både skolan och företagen många gånger är dåliga på att berätta vilka dörrar som en ingenjörutbildning öppnar och hur varierande yrket kan vara.

– Det är många som inte vet vad en ingenjör gör och särskilt för kvinnor är det ett problem att det saknas förebilder, säger Marie ­Lagström och berättar att hon själv började läsa till ingenjör av en slump.

Nu har hon arbetat som konsult på AB Volvo i Göteborg, men är precis på väg att sluta och flytta till Stockholm. Hon förklarar att hon inte är särskilt orolig för att hon inte ska hitta nytt jobb.

Emelie Andrén Meiton fick efter sin utbildning jobb i Schweiz på jätte­koncernen Siemens. Nu är hon tillbaka i Sverige och mammaledig. Hon berättar att flera besökare av Womengineer.org har hört av sig och berättat att de valt att plugga till ingenjör efter att ha fått inspiration på sajten.

– Vårt mål är att hälften av alla ingenjörer som utexamineras 2030 ska vara kvinnor. Och när fördelningen mellan kvinnliga och manliga ingenjörer i yrkeslivet är 50–50, då kan vi lägga ned sajten, säger hon.

På försvarskoncernen Saab AB är andelen kvinnliga ingenjörer 22 procent. Personalchefen Lena Elias­son säger att det är en siffra som företaget arbetar aktivt för att öka. Bland annat driver man en kampanj som syftar till att 30 ­procent av cheferna ska vara kvinnor.

– Vi måste öka basen av kvinnliga ingenjörer, annars kommer vi ju inte att få fram kvinnliga chefer. Vi tror att signalen att vi vill ha fler kvinnliga chefer gör oss attraktiva som arbetsgivare och företaget mer lönsamt, säger Eliasson och förklarar att man rustar för den ingenjörsbrist som väntas uppstå.

Varje år anställer Saab 800–900 personer. Eliasson säger att man inte upplever någon akut brist på ingenjörer i dag utan har många sökande till tjänsterna, men att konkurrensen när det gäller kompetens har ökat.

Saab gav utmärkelsen ”Årets kvinnliga ingenjör” till Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton. Lena Eliasson håller med initiativtagarna till Womengineer.org om att storföretagen, även om en del insatser gjorts, generellt är dåliga på att berätta om fördelarna med ingenjörsyrket.

– Här har hela industrin ett jobb att göra och här kan vi bli bättre. Det är viktigt att vi visar ungdomar att här finns arbetstillfällena i framtiden, säger Eliasson.

Personfakta

Marie Lagström
Ålder 28
Bor: Flyttar i dagarna från Göteborg till Stockholm.
Utbildning: KTH i Stockholm, läste design- och produktframtagning med en master i industriell ekonomi.
Jobb: Har senast arbetat som managementkonsult på AB Volvo i Göteborg. Söker nytt jobb.

Emelie Andrén Meiton
Ålder: 29
Bor: Göteborg.
Utbildning: KTH i Stockholm, läste design och produktframtagning med master i industriell ekonomi.
Jobb: Arbetade senast som produktchef på Siemens i Schweiz. Nu mammaledig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.