Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

En miljard till innovation inom välfärden

Satsningen ska leda till nya tekniska lösningar inom sjukvården.
Satsningen ska leda till nya tekniska lösningar inom sjukvården. Foto: Emil Langvad/TT

Regeringen skjuter till 100 miljoner kronor per år i tio år till innovationer inom välfärden. 

– Vi vill att skolan och hälso- och sjukvården blir verksamheter som är snabba på att implementera de bästa nya lösningarna, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). 

Välfärden ska bli mer innovativ. Det är målet med den satsning som regeringen gör på så kallade välfärdslabb. Innovationsmyndigheten Vinnovas extrapeng på en miljard fördelat på tio år ska gå till företag som utvecklar nya produkter och tjänster inom välfärden. 

– Vi gör en stor satsning på välfärdslabb där vi säger att exempelvis sjukvården, skolan och kollektivtrafiken också behöver utvecklas. Det finns ett behov av att ge stöd åt att hitta nya modeller och till att använda ny teknik för att utveckla välfärden, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). 

Som exempel på en verksamhet som ryms under benämningen välfärdslabb nämns företaget Lexplore, som använder AI-teknik från Karolinska institutet för att upptäcka läs- och skrivsvårigheter. Metoden har testats i Järfälla och Trosa kommun. 

– Det tar två minuter att upptäcka dyslexi med en modell där ögonrörelser scannas för att se om barn i skolan har läs- och skrivsvårigheter. Då kan stöd snabbt sättas in, säger Mikael Damberg. 

Andra exempel som lyfts fram är ett trygghetsarmband för äldre som bor kvar hemma och ny bilddiagnostik vid cancerbehandlingar. 

– Vi vill att skolan och hälso- och sjukvården blir verksamheter som är snabba på att implementera de bästa nya lösningarna, säger Mikael Damberg. 

I ett första steg ska Vinnova lägga 60 miljoner på offentliga aktörer som vill satsa på testverksamheter. Pengarna ska läggas på de bästa projekten. 

Förhoppningen är att välfärden ska bli mer effektiv och att produkterna ska gå att exportera. Dessutom ska satsningen stärka bilden av Sverige som ett land som ligger i frontlinjen inom teknologi, artificiell intelligens och 5G-lösningar.

– Jag hoppas att det här kommer att sätta Sverige som innovationsland ännu mer på kartan, där vi är ett innovationsland som driver utvecklingen. Där ska även den offentliga sektorn vara med, säger Mikael Damberg. 

Tester av produkten eller tjänsten ska göras i riktiga miljöer där de avses användas. 

– All innovationsverksamhet innebär ett visst risktagande men om man inte har en process och ett välfärdssystem som inte försöker jobba med de senaste lösningarna kommer kvaliteten att sjunka över tid, säger Mikael Damberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.