Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 05:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/en-positiv-nyhet-i-saabs-svara-lage/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”En positiv nyhet i Saabs svåra läge”

Riksgälden och General Motors gör tummen upp för Vladimir Antonov att bli delägare i Saab. DN:s motorexpert Lasse Swärd kommenterar beslutet.

Innebär det här räddningen för Saab?

Det är alldeles för tidigt att svara på, men det är i alla fall en positiv nyhet i det mycket svåra läge som Saab befinner sig i. Om det blir slutgiltigt klartecken också från EIB för både fastighetsaffären och för ägarskap för den ryske finansmannen Vladimir Antonov kan Saab få ett snabbt och välbehövligt kapitaltillskott. Det viktigaste för Saab är att få igång produktionen så snabbt det bara går.

Kommer beskedet för sent?

Det återstår att se, men det är i alla fall i elfte timmen. Fabriken har stått stilla i drygt tre veckor och det innebär intäktsbortfall på hundratals miljoner kronor samtidigt som man sitter fast med höga fasta kostnader. I dag kom också de första varslen i underleverantörsledet. Det visar vilka svåra effekter som redan uppstått.

Vad innebär kraven från GM?

Det vet vi ännu inte. GM säger i princip ja till att Antonov går in som ägare, men med vissa förbehåll. Förhoppningsvis får vi snart klarhet i vilka dessa krav är. Det är viktigt att de snabbt går att uppfylla för Saab, annars är risken att det blir fortsatta förseningar.

Vad händer nu?

Flera parallella processer. Saabledningen fortsätter förhandla med EIB om villkoren för fastighetsförsäljningen, även om man också arbetar med andra lösningar. Vidare förbereder man för Antonov att komma tillbaka som delägare i moderbolaget Spyker. Det handlar om ett belopp på maximalt 30 miljoner euro (cirka 270 miljoner kronor), motsvarande maximalt 29,9 procent av rösterna. Med dessa pengar plus lika mycket för fastigheterna, om den affären går igenom, kan Saab betala av sina akuta skulder och förhandla med underleverantörerna om att komma i gång igen. Men för att det ska bli någon långsiktighet krävs betydligt mer pengar. Saabledningen förhandlar för fullt med kinesiska partners. Om också det faller ut, ja då kan det plötsligt se betydligt ljusare ut för det hårt prövade Saab Automobile.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.