Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

En procent äger hälften av allt

Trots uttalade mål om att minska de ekonomiska klyftorna fortsätter de rika att bli rikare. Nu äger en procent av jordens befolkning över hälften av den samlade förmögenheten och hälften äger bara en procent, enligt Credit Suisse.

Jordens samlade förmögenhet uppskattas vara 250 biljoner (12 nollor) dollar, motsvarande drygt 2 biljarder kronor, enligt en ny rapport från finanskoncernens forskningsinstitut. Medelklassen beskrivs växa – nu är den 14 procent – men det gör också klyftan mellan de rikaste och de fattigaste.

Aktörer som FN, IMF och Världsbanken har uttryckt mål om att minska orättvisorna samtidigt som en rad organisationer varnat för att det inte händer. En hotbild har varit att ”snart äger en procent hälften medan hälften äger en procent” och enligt rapporten är vi nu där.

Världens rikaste tiondel äger 87,7 procent av världens förmögenhet och för att tillhöra den gruppen ska man ha cirka 560.000 kronor efter avdragna skulder. För att tillhöra den rikaste hälften behövs ungefär 26.000 kronor och för den rikaste procenten gäller knappt 6,2 miljoner kronor.

Listan över genomsnittlig förmögenhet per person toppas av västländer och Sverige är på tionde plats med cirka 2,5 miljoner kronor. Schweiz toppar med 4,6 miljoner kronor och Malawi är längst ner med knappt 1.400 kronor. Antalet dollarmiljonärer i världen uppskattas vara närmare 34 miljoner och spås öka med 46 procent till 2020, enligt Credit Suisse.

Rättelse 2015-10-14 17:53
Tidigare angavs ett felaktigt antal dollarmiljonärer i artikeln.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.