Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/en-rad-missar-har-lett-till-att-bonnesen-atalas/

EKONOMI

En rad missar har lett till att Bonnesen åtalas

En serie av missar ligger bakom åtalet mot Birgitte Bonnesen. Hade hon agerat annorlunda hade hon sannolikt inte behövt svara i rätten och riskera ett flerårigt fängelsestraff.

Här listar DN misstagen som ledde till tisdagens besked om åtal för grovt svindleri, alternativt marknadsmanipulation, samt insiderbrott.

I maj 2018 kommer den danska finansinspektionen med en rapport om misstänkt penningtvätt i Danske Banks verksamhet i Estland. Rapporten beskrivs som ”hårresande” och visar hur ledningen under flera år har tonat ned riskerna med penningtvätt.

Rapporten leder till att en förundersökning om penningtvätt inleds och i september avgår den dåvarande vd:n.

Affären uppmärksammas stort över hela världen och även Swedbank, som har haft omfattande verksamhet i Estland under många år, får frågor om penningtvätt.

Det är här som Birgitte Bonnesen gör sitt första misstag. Hon förklarar i oktober 2018 att Swedbank minsann inte har den typ av kunder som Danske Bank hade i Estland och att det alltså inte finns misstänkt penningtvätt i banken. Uttalandet är tvärsäkert och uppfattas som en hård dementi att banken ska ha haft något med misstänkta penningtvättare att göra.

Ingen bankchef kan garantera att banken inte används för att tvätta pengar från brottslig verksamhet. Hade Bonnesen varit mer ödmjuk och redan då, i oktober 2018, lovat att tillsätta en extern granskare för att gå igenom bankens arbete mot penningtvätt, hade det varit svårt för åklagaren att nu åtala henne för grovt svindleri.

Miss nummer två kommer när SVT:s Uppdrag Granskning berättar för banken att de kommer med ett program som visar att banken visst har brister när det gällde penningtvätt i Estland. I stället för ett resolut agerande och framträdande av Bonnesen skickas den dåvarande kommunikationschefen fram. Han har inte mycket att komma med. Bilden blir att banken har något att dölja.

Den tredje missen är att, lite vid sidan av, informera några av de stora aktieägarna om Uppdrag Gransknings kommande program. Den informationen är kurspåverkande och agerandet leder till åtalet för insiderbrott.

En fjärde miss kommer när banken för första gången ska kommentera uppgifterna i programmet. Det var genom ett fullständigt menlöst pressmeddelande som inte svarar på anklagelserna. Journalister och analytiker som följer Swedbank, får ingen information av värde.

Pressen leder till att banken på kvällen samma dag håller en telefonkonferens. Inte heller vid den kommer det några vettiga besked från den dåvarande koncernchefen. Först efter upprepade frågor låter hon antyda att en extern granskare kanske ska utses.

En månad efter avslöjandet, samma dag som årsstämman ska hållas, får Bonnesen sparken.

Läs mer: Helt nya krafter styr banken i dag

Ämnen i artikeln

Swedbank
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt