Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/en-seger-for-den-europeiska-demokratin/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”En seger för den europeiska demokratin”

På onsdagen röstade Europaparlamentet nej till det omstridda Acta-avtalet. En seger för demokratin, enligt piratpartisten Amelia Andersdotter. Men moderaten Christofer Fjellner anser att det försvagar Europas röst i världen.

EU-parlamentarikern och den svenska piratpartisten Amelia Andersdotter är nöjd med beslutet som hon beskriver som "en seger för den europeiska demokratin".

– Det känns bra. Det riktigt svåra är förstås att göra någonting bättre, nu har vi gjort att det inte blir sämre, säger hon till DN.se.

Att Europaparlamentet röstade nej till Acta-avtalet har flera förklaringar. Den kanske allra viktigaste, enligt Amelia Andersdotter, är att medborgarna i många länder har protesterat.

– Det var många som reagerade samtidigt på många olika platser i Europa.

EU-parlamentarikern och moderaten Christofer Fjellner är däremot besviken över att parlamentet förkastade Acta-avtalet.

– Jag tycker att det är tråkigt att Europaparlamentet sa nej till internationellt samarbete om kampen mot förfalskningar och brott mott immaterialrätten, säger han.

Samtidigt beklagar han att debatten som har föregått omröstningen har fokuserat på det som han ser som fel frågor. Till exempel illegal nedladdning.

– Illegal nedladdning var olagligt i går och det är olagligt även i dag, efter omröstningen.

Att Acta skulle utgöra ett hot mot medborgerliga fri- och rättigheter, som ofta har framförts, håller han inte med om.

– Många påståenden bygger inte bara på myter utan på rena lögner. Någonstans uppskattar jag att det har varit en livlig europeisk debatt om den här frågan. Men jag kan tycka att den skedde med fel utgångspunkt och på fel grunder.

Christofer Fjellner tror att onsdagens omröstning kan få allvarliga konsekvenser för Europa.

– Det här försvagar Europas röst i världen i kampen mot förfalskning och piratkopiering. Europas konkurrenskraft bygger inte på billig arbetskraft eller på råvaror, utan på idéer. Det här gör att Europa får sämre förutsättningar att försvara de idéerna.

Amelia Andersdotter (PP):

– Jag hoppas naturligtvis att parlamentet kommer att fortsätta värdesätta kommunikationen mellan europeiska medborgare och över gränserna i Europa. Att man inte låter industriella särintressen stå i vägen för det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.