Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

En vecka utan löner på Saab

De fyra fackens konkurshot mot Saab svävar tungt över Victor Muller ännu ett antal dagar. ”Men vi kommer inte att agera redan under fredagen”, säger Håkan Skött, IF Metall-klubbens ordförande.

På fredag eftermiddag har sju dygn passerat sedan företaget delgavs IF Metall-medlemmarnas betalningsuppmaning.

Därefter har IF Metall tre veckor på sig att lämna in en konkursansökan om den statliga lönegarantin ska kicka in vid en eventuell konkurs.

– Siffrorna i delårsrapporten har ingen inverkan på hur vi agerar angående en eventuell konkursbegäran, säger Håkan Skött.

– Det är en process som vi måste följa ur ett juridiskt perspektiv.

Trollhätte-klubben ska ha en möte med förbundet på måndag och då ska en konkursansökan diskuteras. Ju längre tid man väntar, desto längre tid lär det ta innan medlemmarna får sina löner. Men mycket tyder ändå på att man avvaktar så att alla fyra fackklubbarna vid Saab i Trollhättan gör gemensam sak.

– Vår ambition är att agera gemensamt, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, som betonar att det brådskar.

– Det skulle krävas väldigt starka skäl för att vi inte skulle agera vid tidigast möjliga tidpunkt.

Unionens betalningsuppmaning delgavs företaget på onsdagen och därmed har alla fyra facken gjort detta.

Det innebär att om facken beslutar att agera tillsammans, så lutar det åt en konkursansökan i slutet av nästa vecka.

Den bistra halvårsrapporten och tunga miljardförlusten i halvårsrapporten gjorde inte stämningen på torsdagen bättre på Saab i Trollhättan. Där fick de anställda finna sig i att en vecka nu gått utan att de fått sina löner och inga var heller i sikte, enligt Gunilla Gustavs på informationsavdelningen.

– Det viktigaste är att hitta en lösning så vi får våra löner, men också en finansiering så att produktionen kan komma i gång, säger Håkan Skött.

Fortfarande är det 1.400 produktionsanställda som kommer till fabriken varje dag för att på en 25-procentig basis utföra underhållsarbete och testa linan.

– Det kommer att fortsätta så även på måndag, säger Gunilla Gustavs.

Swedish Automobile gick back närmare två miljarder kronor under första halvåret.

 

Fakta:De fyra facken vid Saab

Samtliga fyra fackliga organisationer vid Saab i Trollhättan har nu lämnat in betalningsuppmaningar till företaget, de sista i onsdags.

Sju dygn efter att en betalningsuppmaning delgivits företaget har den fackliga organisationen möjlighet att under tre veckor ansöka om att företaget försätts i konkurs. Det är viktigt att hålla sig inom den tidsrymden om statliga lönegarantin ska utfalla om det blir konkurs.

På fredagen löper fristen ut efter IF Metalls delgivning och på onsdag i nästa vecka för de övriga tre facken.

Om IF Metall inte vidtar några åtgärder innan dess är det troligt att de fyra gör gemensam sak i slutet av nästa vecka.

De fyra facken vid Saab är: IF Metall, Unionen, Ledarna samt Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.