Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Enad byggbransch kräver nytt ROT-avdrag

En enad byggbransch vädjar till regeringen om ett nytt ROT-avdrag. Det låga byggandet hotar i dag tillväxten i hela ekonomin, skriver facket och arbetsgivarna i en gemensam rapport.

Byggbranschen blöder. Arbetslösheten kan stiga till upp emot 20 procent om inget görs. Inte förrän under 2005 skymtas en ljusning. Det är bakgrunden till all parterna gemensamt har uppvaktat regeringen.

Återinför ROT-avdraget, är deras önskemål. Det skulle hjälpa till att balansera den förväntade nedgången i branschen.

ROT-avdraget ska stimulera renovering, om- och tillbyggnad av redan existerande fastigheter. Systemet fanns under stora delar av det krisdrabbade 90-talet, men avvecklades 1999. Det gick ut på att den som lät bygga om sin bostad fick dra av 30 procent av arbetskostnaden.

Sverige har det lägsta bostadsbyggandet inom EU, framhöll byggbranschens företrädare vid mötet med finansdepartementet, och så har det varit de senaste tio åren. Den växande aktiviteten på den svarta marknaden är ett annat orosmoln.

Någon reaktion från finansdepartementet har ännu inte kommit, utom att ROT-avdraget omöjligt kan införas redan till nyår, som byggbranschen helst hade önskat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.