Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Enad fransk-tysk front mot Grekland

Greklands regering måste uppfylla villkoren i stödprogrammet från i februari. Det var budskapet från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande på torsdagen.

Merkels och Hollandes möte i Berlin var planerat inför den grekiske premiärministern Antonis Samaras besök i Berlin och Paris i veckoslutet. Samaras vill försöka få mer tid på sig att få ordning på landets budgetunderskott.

Merkel och Hollande var samstämda i kraven att Grekland måste hålla fast vid inslagna reformvägar och genomföra nödvändiga åtgärder.

– Vi kommer, och jag kommer, att fortsätta att uppmuntra Grekland att fortsätta med de reformer, som har varit mycket krävande för det grekiska folket, sade Merkel inför en middag med Hollande.

Den franske ledaren underströk även att Grekland bör förbli inom eurozonen.

– Vi vill ha kvar Grekland i eurozonen. Det är något som vi sagt sedan början av krisen, sade Hollande.

Men Samaras väntas möta motstånd på sin begäran att få gehör för en tidsfrist.

– Mer tid är inte en lösning på problemen, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i en intervju inför mötena.

Enligt Schäuble kan mer tid likställas med fler nödlån och han förklarade i intervjun att stödet till Grekland redan nått gränsen för vad som är rimligt.

Greklands recession är inne på femte året och nästan var fjärde i arbetskraften är arbetslös, men långivarna – EU och IMF – kräver trots det att landet ska strama åt budgeten med 11,5 miljarder euro 2013–14.

Ett avgörande beslut om vilka villkor som ska gälla för nya utbetalningar av nödlån till det konkursmässiga eurolandet väntas inte förrän inspektörer från den så kallade trojkan – EU, ECB och IMF – lämnat en rapport inför ett möte mellan eurozonens finansministrar i mitten av september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.