Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Enda syftet är att driva in pengar"

En ren skattechock med enbart fiskala motiv där det enda syftet är att driva in pengar. ”Kort och gott handlar det om ytterligare åtstramningar”, säger Johan Fall, skatteekonom på Svenskt näringsliv.

Svenskt Näringslivs skatteekonom Johan Fall anser att de skattehöjningar som nu aviseras kommer att slå brett, mot jobb, investeringar och företagande.

– Det negativa signalvärdet av det som lagts fram är tyvärr stort. Det handlar enbart om att driva in skatter, det finns ingenting som visar på regeringens vilja främja företagandet, säger han.

Johan Fall påpekar att det är ytterligare 12 miljarder kronor som nu ska tas från skattebetalarna. Risken är att de läggs ovanpå de 25 miljarder kronor som fanns med i regeringens första budget som röstades ner.

– De har inte sagt så mycket om de pålagorna den här gången men jag är rädd att de finns med när resten av budgeten presenteras.

LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson passar i frågan om vad han anser om regeringens budgetskatter. Han vill uttala sig först när han ser hela bugetpropppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.