Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Endast SD saknades på feministforum

FI:s framgångar och ökat intresse för jämställdhet drar partiledare och andra toppar i riksdagspartierna till feministiska Nordiskt forum. Bara Sverigedemokraterna saknas.
– Vi har missat det, jag kände inte till det, säger Paula Bieler, ny jämställdhetspolitisk talesperson för SD.

SD har annars gjort stor sak av att man vill locka fler kvinnliga väljare, något som hittills varit svårt för partiet. Bieler säger att hon gärna hade varit med.

Frågar man partierna om Feministiskt initiativs framgångar i valet till EU-parlamentet kan ha ökat deras vilja att delta i forumet, det första stora nordiska sedan 1994, så säger de att deras närvaro var planerad sedan länge. Som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som kallar sig övertygad feminist och idkade självkritik när han inledningstalade.

– Vi har inte uppfyllt vårt löfte om rätt till heltidsarbete, sade Löfven och lovade att Sverige ska bli en förebild vad gäller jämställdhet om han kommer till makten i höst. Då ska utredningar sättas igång och tankar om lagstiftning formuleras, enligt det 15-punktsprogram med tidigare kända förslag som S lade fram.

Rätt till heltid, för den som vill ha, ska ordnas genom centrala avtal mellan kommunerna och landstingen och facket. Det är snabbare, mer realistiskt och bättre än att lagstifta, enligt Löfven.

Finansminister Anders Borg, tillsammans med biståndsminister Hillevi Engström, Moderaternas toppnamn i Malmö, hävdar att jämställdheten ökat under den borgerliga regeringen: medelålders kvinnor arbetar mer nu än tidigare.

– Makt handlar om pengar och pengar handlar om arbete, sade Borg.

Han säger att han försöker övertyga sitt parti om att utöka antalet pappamånader i föräldraförsäkringen.

– Jag tycker att det finns mycket som talar för en pappamånad till, sade han.

Stefan Löfven säger att en pappamånad till kan vara ett sätt och att något måste ske för att föräldraledighet ska delas mer lika av föräldrarna. Men man måste också lyssna till folket, enligt Löfven.

– Jag vet att många föräldrar tycker att det är deras beslut, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.