Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Energideklaration krav vid lägenhetsförsäljning

Nu måste alla som säljer sin lägenhet kunna visa upp en energideklaration.
Nu måste alla som säljer sin lägenhet kunna visa upp en energideklaration. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Nu måste alla som säljer en bostadsrätt kunna visa upp en energideklaration. Trots en lag som kom 2009 är dock 35 procent av de berörda fastigheterna ännu inte energideklarerade.

Att bland annat större offentliga byggnader, bostadsrättshus och hyreshus ska vara energideklarerade har varit lag sedan mer än tre och en halvt år tillbaka. Trots det har fortfarande 35 procent av de berörda byggnaderna ingen sådan deklaration, enligt Boverkets beräkningar.

Nu ökar den enskilda bostadsrättsägarens ansvar.

Från 1 juli 2012,
på söndag denna vecka, måste nämligen alla personer som säljer en bostadsrätt kunna presentera en energideklaration om bostadsrättsföreningen har låtir genomföra en sådan. Den ska finnas tillänglig för spekulanter och sedan överlämnas i fysisk form vid försäljningen. I alla annonser inför försäljning måste även uppgift om byggnadens energiförbrukning anges.

Ansvaret för att energideklarationen blir genomförd ligger på bostadsrättsföreningen. Men det är inte alla bostadsföreningar som kan förse de boende med en sådan när den nya lagen går igenom.

Under de år som har gått
sedan lagen kom har många fastighetsägare försummat att genomföra den obligatoriska energideklarationen.

– Det kan bero på okunskap, att de inte känner till det. Andra har helt enkelt valt att inte genomföra någon tills de blir absolut tvungna, säger Thomas Johansson, energiexpert på Boverket.

Men framöver kommer det att bli svårare att smita undan. Tidigare har kommunerna haft i uppdrag att göra tillsyn för att se till att energideklarationerna genomförs. Många kommuner har inte kontrollerat detta aktivit.

– Vi uppskattar att 60-70 kommuner av Sveriges 290 stycken har haft någon typ av tillsyn, säger Thomas Johansson.

Nu blir istället Boverket ansvariga för tillsynen. Boverket uppger att de kommer att arbeta hårdare för att se till att lagen följs.

– Till en början kommer vi att vara ödmjuka och bara skicka ut information om vilka regler som finns. Men i ett senare skede kan vite bli aktuellt, säger Thomas Johansson.

Vitesbelopp som kan bli aktuella är ännu inte fastställda, men de kommer att ligga på ungefär samma nivå som kostnaden för att genomföra en energideklaration, enligt Boverket.

Statistik från juni i år visar att andelen genomförda energideklarationer för de byggnader som kräver det skiljer sig stort åt i olika delar av landet. I botten ligger Ydre i Östergötland där bara två procent av dessa byggander är energideklarerade. Toppnoteringarna finns i Älvkarleby i Uppsala län och Robertsfors i Västerbottens län, där motsvarande siffra är 95 procent.

När det gäller villor säger lagen att dessa måste energideklareras först i samband med försäljning. Här har systemet fungerat bättre. Vid 90 procent av försäljningarna de senaste åren har en energideklaration kommit in, enligt Boverkets siffror.

Fakta: Det innebär en energideklaration

Fakta: Det innebär en energideklaration

En energideklaration
är en undersökning ur energisynpunkt genomförs av en energiexpert. Denne tittar bland annat på hur mycket energi som förbrukas i förhållande till storleken, och tipar om hur energiförbrukningen skulle kunna minskas.

Syftet med energideklarationer är att få ner energiförbrukningen av miljöskäl.

Priset för att upprätta en energideklaration varierar men ligger på ungefär 3.000 kronor för en villa och 10.000 kronor för ett hyreshus.

Från 1 januari 2009 ska villor- och radhus som säljs energideklareras.

Från 1 januari 2009 ska även en rad andra typer av byggnader energideklareras. Det handlar om specialbyggnader som är större än 1000 kvadratmeter, exempelvis simhallar, bibliotek, skolor och vårdbyggnader. Det berör även byggnader som har nyttjaderätt,till exempel hyresrätter,
bostadsrätter och lokaler som hyrs ut. Energideklarationen ska även sättas upp i trapphuset i flerfamiljshus.

Lagändringen 1 juli 2012 innebär bland annat att ett större ansvar läggs på bostadsrättsägaren, som måste kunna presentera en energideklaration vid försäljning. Bostadsföreningen är ansvarig för att energideklarationen upprättas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.