Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/energikrisen-skapar-politisk-strid-i-eu-regeringen-oroas-av-utvecklingen/

EKONOMI

Energikrisen skapar politisk strid i EU – regeringen oroas av utvecklingen

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Skenande elpriser har lett till en politisk strid i EU mitt under känsliga klimatförhandlingar. Nu oroas den svenska regeringen av den uppkomna situationen – och energiminister Anders Ygeman (S) menar att det kan vara läge att se över Sveriges strategi med ökad uppkoppling mot Europa.

De rekordhöga elpriserna i Europa har skapat turbulens i EU – och nu oroas både finansminister Magdalena Andersson (S) och energiminister Anders Ygeman (S) över utvecklingen, inte minst när det gäller effekterna på Sverige.

– Vi ser en prisökning även i Sverige, även om den inte är lika markant som i en del andra länder. Regeringen följer utvecklingen noggrant, säger Magdalena Andersson (S) till DN.

Framför allt i landets södra delar har elpriserna stigit kraftigt i Sverige som en konsekvens av stor gasbrist i Europa – och i takt med att Nordens elnät kopplas upp alltmer mot omvärlden, smittar höga europeiska elpriser av sig på svenska hushåll. En ny elledning mellan Norge och Storbritannien väntas redan nu i höst kunna ge högre elpriser i Sverige.

Finns det skäl att se över strategin att koppla upp oss så mycket som möjligt mot Europa, där elpriserna är högre än i Sverige?

– Det kan finnas anledning att fundera över det. Men framför allt måste vi öka möjligheterna till överföring av el inom Sverige så att vi kan minska skillnaderna inom landet. Det vi har sett de senaste månaderna är alldeles för höga skillnader inom Sverige, säger Anders Ygeman.

I debatten har flera pekat på den förtida avvecklingen av svensk kärnkraft som en orsak till de höga elpriserna – men den bilden delar inte Anders Ygeman.

– Det stämmer inte. Prishöjningen vi ser drabbar ju hela Europa där många är framstående kärnkraftsländer, säger han.

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire Foto: Adam Daver

Just att även icke fossilberoende länder drabbas hårt när priserna på fossila bränslen stiger kraftigt, har skapat politisk debatt även i EU. På måndagen uttryckte den franska finansministern Bruno Le Maire frustration över att elpriserna i kärnkraftsnationen Frankrike skjutit i höjden på grund av gasprisets rekordnivåer – och uppmanade EU att minska sitt beroende av gas.

– Vi vill inte vara beroende av råvaror från andra länder, sa han på måndagen, rapporterar CNBC.

Men det är inte bara förhållandet till gaskraft som hamnat i skottgluggen i EU. Hela klimatomställningen är i blåsväder på grund av elkrisen. EU ska ta fram en lista på åtgärder som länder kan vidta för att minska effekterna för enskilda hushåll, så som skattelättnader – men från flera håll har det också hörts krav på att omställningen ska bromsas in.

Ungerns premiärminister Victor Orbán är en av dem som gått till angrepp mot EU-kommissionen de senaste dagarna, på grund av de höga elpriserna.

– Det är kommissionens fel att priserna stiger. Vi måste ändra en del regleringar, annars kommer alla att lida, sa Victor Orbán på månaden – och menade att EU:s så kallade gröna giv är en ”indirekt beskattning” av hus- och bilägare.

Nu oroas Magdalena Andersson (S) det uppkomna läget ska sätta käppar i hjulet för det fortsatta klimatarbetet.

– Det är viktigt att eventuella åtgärder är förenliga med EU:s klimatmål och inte snedvrider den inre marknaden, säger Magdalena Andersson.

Kritiken mot EU:s klimatomställning kommer mitt i ett känsligt skede i förhandlingen av utsläppsrätter. Den största orsaken till de höga elpriserna är stor global efterfrågan på gas – men även en kraftig prisökning på utsläppsrätter har pressat upp elpriserna inom EU. Och nu ska systemet utvidgas till att omfatta även transporter och fastigheter. Det gör att flera länder uttryckt oro för att redan höga kostnader för att värma upp EU-medborgares hem ska bli än högre då runt hälften av Europas hem värms upp med gas.

När energifrågan debatterades i EU-parlamentet på onsdagen, stod det klart att Orbán inte var ensam om sin linje. En av dem som deltog i debatten var Centerpartiets Emma Wisner.

– Det var heltklart två olika sidor, där vissa vill se drastiska åtgärder på energimarknaden och ifrågasätter klimatarbetet som ett led i det. Den andra sidan, som jag tillhör, pekar på vikten av att inte låta detta skrämma oss bort från klimatomställningen, säger hon, och fortsätter:

– Det är vårt beroende av Putin som skakar den europeiska energimarknaden. Och det borde betyda att vi ska öka tempot i energiomställningen, inte tvärtom.

Läs mer:

Peter Alestig: Klimatomställningen bakom höjda elpriser

Skyhögt elpris stoppar inte industrin

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt