Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Energisnåla dammsugare får höga betyg

Foto: Lasse Kristensen/Alamy

En dammsugares kapacitet sitter inte bara i motorn, visar Testfaktas test. EU:s nya krav på energisnåla dammsugare har snarare höjt nivån på maskinerna.

När EU i höstas skärpte reglerna för hur mycket energi en dammsugare maximalt får dra blev det på sina håll rusning efter de gamla kraftfullare modellerna.

Enligt tidningen The Guardian ökade flera brittiska återförsäljare sin försäljning av äldre 1.800- och 2.000 wattsmaskiner med runt 40 procent.

Men oron över att nya energisnåla maskiner skulle göra städningen sämre visar sig vara helt obefogad.

– Det är snarare tvärtom, dammsugarna har blivit bättre, säger Albrecht Liskowsky, testledare på SLG:s laboratorium i Tyskland.

Testfakta lät labbet testa sju dammsugare med en motoreffekt under den nya maxgränsen 1.600 watt.

Sex av modellerna ligger till och med under 900 watt, som blir gränsen när reglerna skärps ytterligare 2017.

– De nya kraven har tvingat tillverkarna att förbättra designen och delarnas utformning, saker som har mycket större betydelse för hur bra dammsugarna är på att ta upp damm än vad effekten har, förklarar Albrecht Liskowsky.

Högst betyg får Electrolux, som har en bra dammupptagning över lag och väldigt låg ljudnivå.

Men det är tydligt att olika maskiner är olika bra på olika underlag. Mattor är inte testvinnaren Electrolux starkaste gren, där är det i stället Bosch som är bäst.

– Att vissa modeller är bättre på mattor och andra är bättre på hårda golv beror framför allt på munstyckets utformning, säger Albrecht Liskowsky.

* Dammupptagning samt filteringskapacitet. ** Munstycke, slang, och anslutningar (inte motorn).
Fakta och bild: Testfakta i mars 2015

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.