Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Enig analytikerkår spår räntehöjning i USA

Jerome Powell, USA:s centralbankschef. Arkivbild.
Jerome Powell, USA:s centralbankschef. Arkivbild. Foto: Carolyn Kaster/AP

I kväll väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve slå till med sin sjunde räntehöjning sedan konjunkturen vände upp efter finanskrisen. Den stora frågan är hur många fler höjningar det blir i år, en eller två.

En överväldigande majoritet av analytiker, 94 procent i mätningen ”FedWatch Tool”, räknar med att Federal Reserve klockan åtta i kväll meddelar att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75–2 procent.

Då är det mer spännande att se vilka signaler Federal Reserves relativt nya centralbankschef Jerome Powell sänder ut om framtiden. Onsdagens höjning blir den andra i år och analytikerkåren är splittrad kring om det blir totalt tre eller fyra under året. Vid förra mötet förväntade sig en knapp majoritet av Federal Reserves ledamöter att antalet höjningar stannar vid tre i år. Men lite behövs för att det ska tippa över till fyra. 

Något som talar för fyra höjningar är den låga arbetslösheten i USA, 3,8 procent. Så låg har den bara varit under två tidigare tillfällen de senaste 50 åren. Det är ett tecken på god fart i den amerikanska ekonomin och lär så småningom synas i löneökningstakten. Till det kommer att den amerikanska inflationen är på väg upp. I maj steg konsumentpriserna med 2,8 procent, något över Federal Reserves mål.

Den amerikanska konjunkturen har just nu stöd av såväl Donald Trumps skattesänkningspaket och de, trots höjningarna, låga räntorna. Första kvartalet i år ökade BNP med 2,2 procent och mycket pekar på att tillväxttakten tilltar under andra kvartalet.

Utmaningen för Jerome Powell är att hindra en överhettning i ekonomin utan att stjälpa den. Hittills har Federal Reserve, sedan vändningen efter finanskrisen, haft som mantra att man ska gå fram med  "gradvisa" räntehöjningar". Möjligen ser man nu tillräckligt många goda tecken i ekonomin för att kunna snabba på tempot något. 

Samtidigt finns den del orostecken i världsekonomin som kan få Federal Reserve att vilja hålla tillbaka. Hit hör en orolig politisk utveckling i Italien, ett skakigt Argentina och de ökade riskerna för ett handelskrig. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.