Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/enighet-i-riksbanken-om-rantebeskedet/

Ekonomi

Enighet i Riksbanken om räntebeskedet

Foto: Magnus Hallgren

Samtliga sex ledamöter i Riksbankens direktion, härledda av riksbankschefen Stefan Ingves, var eniga om beslutet att lämna styrräntan oförändrad och köpa bostadsobligationer för 85 miljarder kronor till september 2020, enligt ett protokoll från mötet den 27 april.

TT Text

”För att inte problem på finansmarknaderna ytterligare ska förvärra läget ansåg ledamöterna att penningpolitiken just nu behöver fokusera på åtgärder som tillför likviditet till det finansiella systemet och förbättrar marknadernas funktionssätt. Därigenom skapas också förutsättningar för en snabbare återhämtning när ekonomin åter börjar öppna upp”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Vice riksbankschef Anna Breman varnade enligt protokollet för att en sänkning av reporäntan i nuvarande läge kan vara kontraproduktiv.

”Om man gör en sänkning och sätter reporäntan i minusmiljö behöver man beakta den tekniska omständigheten att banksystemet då får betala ränta på det likviditetsöverskott som växer i takt med att de beslutade riksbanksåtgärderna verkställs. Ökade kostnader för banksektorn vore inte ett särskilt positivt bidrag till Riksbankens strävan att hålla räntorna låga, vare sig i den nuvarande akuta krisen eller senare under återhämtningen”, sade hon enligt protokollet.

Martin Flodén, också han vice riksbankchef, bekräftade på mötet att det penningpolitiska målet om en inflation på 2 procent ligger kvar.

”Men det går inte att utforma och planera penningpolitiken för att styra inflationen samtidigt som de ekonomiska grundvalarna skakar. Som vi beskriver i en fördjupning i den penningpolitiska rapporten är det nu dessutom svårare än vanligt att ens mäta inflationen”, sade han enligt protokollet.

Ämnen i artikeln

Riksbanken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt