Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/enorm-efterfragan-pa-pollenmedicin/

Ekonomi

Enorm efterfrågan på pollenmedicin

Försäljningen av produkter mot pollenallergi ökar kraftigt. Foto: Johan Nilsson/TT

Vårens stora huvudvärk, pollen, gör sig mer påmind än vanligt. Det har fått läkemedelsförsäljningen ute i landet att skjuta i höjden.

– I Göteborg har det varit extremt, säger Magnus Frisk på Apoteket.

Rätta artikel

En relativt mild pollensäsong i fjol följt av en stekhet sommar spås leda till att årets säsong blir den värsta på 45 år.

Redan under årets första månader ökade försäljningen av produkter mot pollenallergi kraftigt. I februari såldes 873.463 produkter i landet, vilket är över 200.000 fler jämfört med motsvarande period de senaste fem åren, visar siffror från E-hälsomyndigheten.

I förra veckan var Apoteket AB nära att fördubbla sin försäljning jämfört med samma vecka 2018 och totalt har apotekskedjans försäljning ökat med 45 procent hittills i år.

– Vi ser ut att gå mot en rekordsäsong men det är för tidigt att säga. Exempelvis såg vi en jättetopp i slutet av februari när värmen slog till. I Göteborg var försäljningen extrem, den tredubblades just vecka nio, säger Magnus Frisk på Apoteket AB:s kommunikationsavdelning.

Fram tills nu har det framför allt varit hassel och al som fått det att rinna och klia i ögon, näsor och svalg men även björkpollen har börjat ge sig tillkänna i södra Sverige.

– Det är troligt att fler än vanligt får pollenbesvär i år och att de olika reaktionerna blir kraftfullare, säger Magnus Frisk.

Enligt Frisk behöver man inte vara orolig för att apotekslagren ska tömmas på produkter. Det stora problemet ligger snarare i att välja rätt produkt.

– En undersökning som vi har gjort med Novus visar att fyra av tio svenskar känner av symtomen trots att de behandlar. Därför är det viktigt att kolla upp vad man behöver istället för att bara gå på hur man har gjort tidigare år. Det är också bra att börja behandla lite innan säsongen börjar för att få rätt effekt.

Läs mer: Tuffa tider för pollenallergikerna i delar av landet

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt