Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ensamstaende-elin-forlorade-tre-jobb-i-coronakrisen/

Ekonomi

Ensamstående Elin förlorade tre jobb i coronakrisen

Elin Achilles med sin dotter Svea. Elin har förlorat tre jobb till följd av coronasmittan.
Elin Achilles med sin dotter Svea. Elin har förlorat tre jobb till följd av coronasmittan. Foto: Tomas Ohlsson

Coronakrisen slår hårt mot länder, företag – och människor. Elin Achilles hade tre olika säsongsjobb för en månad sedan. Nu har hon inget av dem kvar, och kämpar med oron för dottern som lider av andningssvårigheter. 

– Jag har det tufft, men det finns de som har det värre, säger Elin Achilles. 

Ett och ett halvt år gamla Svea välter ut en påse med pantburkar på golvet hemma i lägenheten i Göteborg. 

– Det är inte lätt att sysselsätta en ett och en halvåring med energi deluxe här hemma, säger mamma Elin Achilles när hon börjar plocka upp burkarna.

Familjen håller sig just nu mest inomhus. Svea har sedan hon föddes drabbats av flera luftvägsinfektioner och behöver periodvis använda inhalator. Elin Achilles gör vad hon kan för att undvika att dottern smittas av det nya coronaviruset.

– Vi försöker gå ut när det är så få människor som möjligt på lekplatserna och i butikerna. 

Läs mer: Coronaviruset – läget i Västsverige just nu 

Innan coronasmittan nådde Sverige arbetade Elin Achilles extra på en restaurang. Hon säsongsarbetar även på Ullevi och på Liseberg och såg fram emot nöjesparkens öppning i slutet av april. Sedan viruset slagit mot den svenska ekonomin har Elin Achilles förlorat extrajobbet på restaurangen, fått besked om att Ullevi drar ner på personal och att Liseberg flyttar fram säsongspremiären till mitten av maj. 

– Jag hoppas att de kommer att öppna då, men det finns ingen garanti för det. Jag har aldrig varit arbetslös, så det är konstigt för mig, detta. 

Elin Achilles säger att hon försöker tänka positivt och lita på att läget kommer att förändras.
Elin Achilles säger att hon försöker tänka positivt och lita på att läget kommer att förändras. Foto: Tomas Ohlsson

DN har tidigare rapporterat om att coronakrisen slår hårt mot restaurangbranschen och nöjeslivet. Hotell- och restaurangfacket meddelade i slutet av förra veckan att 10.000 personer i branschen varslats om uppsägning, och att 12.000 personer blivit av med sina extrajobb. 

På sociala medier har flera grupper växt fram för att hjälpa de som blivit arbetslösa till följd av coronakrisen. Här blandas tips på billig mat med jobbannonser och kontaktuppgifter till hjälporganisationer. 

Elin Achilles som själv skrivit ett inlägg i en av grupperna är rörd av människors vilja att hjälpa till.

– Alla har varit så fantastiska, skåningar som göteborgare, svenska som utländska – jag har fått jobbtips från människor i hela landet, säger hon. 

Just nu är Svea förkyld och får inte vara på förskolan. Elin Achilles är tacksam för de stränga regler som minskar risken för smitta och för att dotterns andningssvårigheter förvärras. Samtidigt innebär de att hon hamnat i limbo, utan möjlighet att börja på ett nytt arbete så länge dottern måste vara hemma. Sveas pappa har hand om dottern varannan helg. 

– Jag har inte så mycket hjälp från annat håll. Mina föräldrar bor i Tyskland och min syster i Norge.

”Det låter kanske konstigt, men jag har fått en helt annan syn på svenska folket efter det här”, säger Elin Achilles.
”Det låter kanske konstigt, men jag har fått en helt annan syn på svenska folket efter det här”, säger Elin Achilles. Foto: Tomas Ohlsson

Elin Achilles säger att hon försöker tänka positivt. Hon hoppas att läget kommer att förändras och tycker att krisen har fört människor närmare varandra. 

– Häromdagen när jag var på Ica och toalettpappret var slut gick kassörskan och hämtade några rullar som hon lagt undan till sig själv. Jag fick fyra och hon två. Såna småsaker får mig som mamma att tro på mänskligheten, säger hon. 

Tidigare har hon ofta tänkt att svenskar har lätt för att klaga och gnälla på det som inte fungerar, säger Elin Achilles. 

– Det låter kanske konstigt, men jag har fått en helt annan syn på svenska folket efter det här.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset