Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ensamstående med barn blir fattigare

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Alltfler ensamstående kvinnor med barn klassas som fattiga. I industristäder hamnar var tredje under fattigdomsgränsen.

Det framgår av siffror som riksdagens utredningstjänst (RUT) tagit fram på uppdrag av Vänsterpartiet.

I genomsnitt lever var fjärde ensamstående med barn på inkomster som understiger 60 procent av medianinkomsten, vilket är måttet på relativ fattigdom.

– Det är sorgliga siffror, säger V:s ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

Nyligen kom Swedbank med en undersökning som visade att ensamstående föräldrar är de senaste 15 årens förlorare.

Vänsterpartiet har låtit RUT titta på hur det ser ut i olika delar av landet och hur andelen fattiga ändrats sedan 2003.

Två typer av kommuner utmärker sig i år — kommuner där mer än 40 procent av befolkningen är anställda inom industri och där det bor färre än 12.500 personer. I dessa är drygt var tredje ensamstående med barn fattig. 2003 var inte ens var tionde det.

– Det finns många olika orsaker. I industriorterna har den ekonomiska krisen slagit hårt och många blivit arbetslösa, säger Andersson.

– Men det är en utveckling som pågått under lång tid.

Underhållsstöd, bostadsbidrag och barnbidrag har i stort sett har legat stilla. När skatten på arbete sänks gynnar det familjer där två förvärvsarbetar.

– Flera kommuner har också slutat med barnomsorg på nätter och obekväma tider. Har man ingen barnomsorg kan man inte ta ett jobb, påpekar Andersson.

Hon tycker att siffrorna borde leda till eftertanke.

Andersson vill bland annat införa en lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, rätt till heltid och höja samt indexera underhållsstöd och bostadsbidrag.

Enligt uppgift från Försäkringskassan betalas underhållsstöd ut för runt 260.000 barn medan cirka 120.000 hushåll med barn får bostadsbidrag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.