Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/entreprenor-utkopt-for-125-miljoner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Entreprenör utköpt för 125 miljoner

Balfour Beatty Rail fick i uppgift att se till att järnvägen i Västra Götaland skulle vara farbar dygnet runt i fjol. Resultatet blev fullständigt tågkaos. Nu har företaget fått 125 miljoner extra av Trafikverket – för att sluta jobba. Det uppger SVT.

Trafikverket köper in skötseln av Sveriges järnvägsräls från en rad olika företag. Största kontraktet för underhåll och drift finns i Västra Götaland där 127 mil järnväg ska hållas trafikerbar.

För två år sedan vann den internationella koncernen Balfour Beatty Rail Trafikverkets upphandling. Prislappen låg på 971 miljoner kronor och kontraktet var på fem år med start i september förra året.

Men redan kring jul började problemen, uppger SVT:s Västnytt.

Trafikverket var inte nöjda med underhållet och höll inne med en tredjedel av decembers betalning. Balfour Beatty Rail villa å sin sida ha mer betalat på grund av skenande personalkostnader.

Den 6 juli 2011 bröts avtalet mellan parterna till följd av osämjan.

För det får Balfour Beatty Rail 125 miljoner kronor som kompensation för de förluster man gör på grund av kontraktets förtida upphörande.

Pengarna tog verket från de 800 miljoner som regeringen avsatte till drift och underhåll i våras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.