Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Ericsson betalade 116 miljoner i mutor”

Foto: Johan Nilsson/TT

När Grekland skulle köpa Ericssons militära radarsystem Erieye betalade det svenska företaget år 2000 ut 116 miljoner kronor till en agent.

Pengarna användes för att muta grekiska makthavare. Det uppger Liss Olof Nenzell, tidigare anställd vid Ericsson, för Ekot i SR.ricssons chefsjurist Nina Macpherson säger till Ekot att om det förekom mutor i affären, så var det ingenting som Ericsson känner till.

Greklands avtal med Ericssons Erieye, tidigare mest känd som inslag i regeringens omdiskuterade Saudiaffär, ska ha inneburit leveranser under tio års tid. På företagsdokument som Ekot tagit del av finns signaturer från två Ericssonchefer.

Liss Olof Nenzell säger att skumraskpengarna till Greklandsaffären, värd 4 miljarder kronor, gick genom en ”målvakt” i Monaco. Mutorna ska ha gått till politiker, generaler och högt uppsatta tjänstemän.

– Det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få veta vem det var, säger Liss Olof Nenzell som vid tiden fungerade som ett slags problemlösare på Ericsson.

– Vi tar alla uppgifter om korruption på allvar, även om det handlar om i dag eller som i det här fallet, för 15 år sedan, säger Ericssons presstalesman, Fredrik Hallstan, till TT.

Enligt honom skedde de aktuella affärerna via ett system som gick under namnet Worldwide Commission Scheme. Detta hade byggts upp av Ericsson för att betala fristående handelsagenter som arbetade för att främja bolagets affärer runt om i världen. Utbetalningarna som Ekot uppger sig ha papper på var enligt Fredrik Hallstan helt enkelt betalningar för utfört arbete.

– Systemet avskaffades 2001 och vi använder inte längre handelsagenter, säger han.

Fredrik Hallstan poängterar att Ericsson även på den här tiden hade tydliga regler om att korruption inte fick förekomma.

– Men vi kan aldrig säga säkert om den här agenten brutit mot det eller inte.

Det låter ju som ett perfekt system om man vill betala ut mutor utan att de direkt kopplas till bolaget. Vilken kontroll hade ni över de här agenterna?

– Som jag sade, vi har avskaffat det här systemet med agenter. Och en av anledningarna var att det saknades transparens och sedan vill vi vara närmare våra kunder helt enkelt, säger Hallstan.

Vad kommer ni att göra nu?

– All information som vi får om det här kommer vi att titta närmare på. Men det är så klart svårt att efter så här lång tid få en klar bild av vad som hänt.

Affären med radarsystemet var viktig för Ericsson. Affären var värd över fyra miljarder kronor och Grekland var det första Natoland som köpte systemet.
Mutorna ska ha slussats via en så kallad målvakt i Monaco till politiker, generaler och höga statstjänstemän, enligt Ekot.

– Det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få veta vem det var, säger Liss-Olof Nenzell till radion.
Till stöd för detta har Ekot interna dokument från Ericsson, bland annat två betalningsordrar på totalt 116 miljoner kronor.

Samtidigt pågår just nu en utredning i Grekland där en chef på försvarsdepartementet erkänt att han tagit emot över 100 miljoner kronor i mutor. En av dem han säger sig ha fått pengar från är Ericssons agent, uppger Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.