Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ericsson-dubblar-sitt-sparpaket/

Ekonomi

Ericsson dubblar sitt sparpaket

Ericssons vd Hans Vestberg. Arkivbild.
Ericssons vd Hans Vestberg. Arkivbild. Foto: Erik Ardelius

Ericsson drämmer till med ett nytt stort sparpaket för att möta en svagare försäljning. Facket befarar att tusentals får gå bara i Sverige. Aktien föll hårt på Stockholmsbörsen och hade vid stängning sjunkit med 5,6 procent.

TT Text

– Det har varit ett tufft kvartal. De trender vi såg i slutet av 2015 och under första kvartalet i år, framför allt med länder som har makroekonomiska utmaningar och valutadevalveringar, de har intensifierats under andra kvartalet, säger vd Hans Vestberg.

Försäljningen totalt sett faller med hela elva procent och på marknader som Ryssland har intäkterna nästan upphört. Den underliggande vinsten rasar ännu mer, 40 procent. Och Vestberg ser inga ljusglimtar under resten av året.

Pressad av aktiemarknaden lägger han fram ett nytt stort sparpaket.

– Det är vår ambition att fortsätta att gradvis öka vår lönsamhet, säger Vestberg.För att nå dit dubblar Ericsson nu sitt sparprogram. Det kommer innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen, oklart var i nuläget, enligt Hans Vestberg.

Bara under andra kvartalet försvann 3 800 tjänster.

– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg.

Av totalt 116 000 anställda finns drygt 15 000 i Sverige. Baserat på tidigare liknande storlek på sparpaket räknar facket med fyrsiffriga neddragningar i antal tjänster bara i Sverige.

Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för akademikerna på Ericsson, är kritisk till sättet som ledningen möter en sämre försäljning. Samma medicin som tidigare, med alltför kortsiktig kostnadsjakt som slår mot utveckling av produkter företaget ska leva av om några år, anser han.

– Men vi måste överleva i morgon också, säger han.

Han tycker att Ericssonledningen har fått för mycket slagsida åt det ekonomiska.

– Det är för lite ingenjörstyngd i ledningen just nu och för mycket ekonomityngd, säger Norlander.

Hans Vestberg ifrågasätts nu av allt fler bedömare om han är rätt man att driva Ericsson vidare.

Hur känns det?

– Jag tror att man har en förståelse för det, självklart, aktiekursen har inte haft någon god utveckling, mitt och ledningens jobb är att fortsätta utveckla Ericsson.

Förtroendet har också naggats i kanten av alla de interna anonyma läckorna till pressen där ledningen har misskrediterats.

Vad beror det på tror du?

– Jag kan inte svara på den frågan, jag vill bara säga att i ett företag som gör så pass mycket förändringar som vi gör. . . Om du tittar tillbaka de senaste 1,5 åren så har nästan 30 000 anställda fått lämna oss, vi sätter en ny struktur för företaget. Det är självklart vi förändrar för väldigt många människor, positioner, både för chefer men även för anställda. Så visst finns det en viss oro i företaget.