Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ericsson fortsätter som vanligt i Syrien

Svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner. Det uppger SVT.

Trots att regimen har mött upproret med kraftigt våld mot civila – 4.000 döda så här långt – så fortsätter Ericsson att hålla sitt Syrienkontor öppet.

Ericsson är en av leverantörerna till Syriens mobiltelefonsystem. Och bolagets så kallade Ranos-system (Radio Access Network Operational Support) möjliggör spårning av varje enskild mobiltelefon.

Med det kan myndigheterna punktmarkera i stort sett varje medborgare samt ta fram uppgifter om till exempel vilka abonnenter som befann sig vid en viss plats där en demonstration ägt rum. Det uppger SVT.

Många aktivister har blivit lokaliserade och angripna och flera av dem har torterats till döds.

Men Ericssons pressekreterare Fredrik Hallstan menar att företaget inte bär ansvar för om deras utrustning missbrukas; företaget följer de lagar och sanktioner som gäller Syrien.

Jaber Zain står i daglig kontakt med oppositionsrörelsen i Syrien. Han tycker att Ericssons agerande är katastrofalt.

– Som europeiskt och svenskt företag måste man ha hög moral och etik. Att de fortfarande är i Syrien och har ett kontor som fortfarande är operativt är rena skammen. Man kan inte gömma sig bakom att man inte har något ansvar. De vet mycket väl vad systemen kan och vad de används till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.