Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ericsson-gar-samre-an-vantat/

Ekonomi

Ericsson går sämre än väntat

Ericssons vd Hans Vestberg. Arkivbild.
Ericssons vd Hans Vestberg. Arkivbild. Foto: Erik Ardelius

Telekomtillverkaren Ericsson redovisar ett oväntat svagt resultat och koncernchefen Hans Vestberg bromsar investeringarna i forskning och utveckling för att få kontroll på kostnaderna.

TT-DN Text

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 2 236 miljoner kronor för andra kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 3 032 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 735 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 54 108 miljoner kronor, jämfört med 60 671 miljoner kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var 2 763 miljoner kronor, jämfört med 3 560 miljoner kronor motsvarande period 2015.

Analytikernas förväntningar på rörelseresultatet låg i snitt på 3 009 miljoner kronor.

För omsättningen var snittprognosen 55 253 miljoner kronor.

”De negativa trenderna inom branschen från första kvartalet har förstärkts, vilket påverkar efterfrågan på mobilt bredband, speciellt på marknader med en svag makroekonomisk situation”, skriver koncernchefen Hans Vestberg i en kommentar.

Det redan pågående sparprogrammet – som ska ge besparingar på 9 miljarder kronor under 2017 – har fått effekter på resultatet.har fått effekter på resultatet.
– Men det räcker ju inte, givet att vi nu kommer ner i volymer, så vi lägger ett nytt omfattande program som innebär att vi egentligen dubblar vår reduktion som vi hade planerat för omkostnader, men vi måste också dimensionera ner vår verksamhet i länderna med mindre aktiviteter, säger Hans Vestberg till TT.

Regioner som Ryssland, Brasilien och Mellanöstern har märkt av påfallande försäljningsnedgångar.

Blir det stora varsel?
– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Hans Vestberg.

Utöver detta kommer Ericsson att dra ned på investeringar i forskning och utveckling samt realisera effektivitetsvinster genom en ny bolagsstruktur.

”Tillsammans förväntas dessa åtgärder minska de årliga rörelseomkostnaderna, exklusive omstruktureringskostnader, till 53 miljarder kronor under andra halvåret 2017. Detta kan jämföras med 63 miljarder kronor för helåret 2014”, säger Vestberg i en skriftlig kommentar, och konstaterar att det innebär en fördubbling av det tidigare besparingsmålet för rörelseomkostnaderna.

Ericsson har drygt 15 000 anställda i Sverige.