Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ericsson-gor-storaffar/

EKONOMI

Ericsson drog ned börsen

Foto: Rebecka Uhlin

Telekomjätten Ericssons aktie föll rejält på handelsveckans första dag och drog ned Stockholmsbörsen breda OMXS-index, som backade 0,5 procent.

TT Text
DN Text

Ericsson meddelade på måndagsmorgonen att man har ingått en överenskommelse om att förvärva Nasdaq-noterade Vonage för 21 amerikanska dollar per aktie, vilket ger ett totalt pris på 6,2 miljarder dollar. Priset betyder en premie på 28 procent jämfört med Vonages stängningskurs i fredags på New York-börsen.

Målet är att bygga en global nätverks- och kommunikationsplattform för öppen innovation, enligt Ericsson.

”Kärnan i vår strategi är att bygga ledande mobila nätverk baserat på teknikledarskap. Detta skapar förutsättningar att bygga närvaro på företagsmarknaden. Förvärvet av Vonage innebär nästa steg för att leverera på denna strategiska prioritering”, säger Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson, i ett pressmeddelande.

Vonage som grundades 2001 är en global leverantör av molnbaserad kommunikation, det molnbaserade Vonage Communications Platform, med över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt.

Intäkterna för företaget låg under en tolvmånadersperiod fram till och med 30 september 2021 på 1,4 miljarder dollar, detta samtidigt som aktien under året lyft med hittills nästan 30 procent.

Ericssons aktie å andra sidan har stått och stampat det senaste kvartalet efter att Börje Ekholm bland annat meddelat leveransstörningar i samband med kvartalsrapporten i mitten av oktober.

”Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhållet sätt”, säger Börje Ekholm.

Just 5G-marknaden har setts som Ericssons stora kassako. I somras tecknade bolaget ett avtal med amerikanska teleoperatören Verizon värt motsvarande 72 miljarder kronor för att bygga ut det amerikanska telenätet i USA. Just den amerikanska marknaden har också blivit extremt viktig då Ericsson mött motstånd i Kina, efter Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute kinesiska leverantörer från den svenska 5G-utbyggnaden.

Det planerade köpet, som sker till ett kontantpris om motsvarande 55 miljarder svenska kronor, måste godkännas av Vonages aktieägare och andra berörda myndigheter och väntas slutföras under första halvåret 2022.

På börsen togs miljardaffären emot försiktigt negativt. Aktien backade 4 procent i den inledande handeln.

Läs mer: Skräddarsydda kontor ska öka effektiviteten på Ericsson

Ämnen i artikeln

Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt