Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ericsson-redovisar-miljardkostnader/

Ekonomi

Ericsson redovisar miljardkostnader

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Christine Olsson/TT

Telekomjätten Ericsson tar stora omstruktureringskostnader som kommer att sänka kvartalsresultatet med mångmiljardbelopp.

Rätta artikel

Ericsson meddelar i ett pressmeddelande att man tar stora omstruktureringskostnader som kommer att sänka kvartalsresultatet med mångmiljardbelopp.

Dels handlar det om avsättningar för att minska förlusterna inom BSS, Business Support System, dels omstruktureringskostnader.

För fjärde kvartalet beräknas de totala extraordinära kostnaderna landa på 6,1 miljarder kronor, varav 3,1 miljarder är omstruktureringskostnader, och sänka rörelseresultatet med lika mycket.

Ericsson meddelade i samband med sin kapitalmarknadsdag i november att bolaget vill förändra strategin för portföljområdet BSS.

Sedan har vi jobbat med den nya strategin och nu aviserar vi det belopp som hänför sig till det, säger Peter Nyquist, chef för investerarrelationer på Ericsson.

Mer detaljer kring den nya strategin ska ges när rapporten för fjärde kvartalet presenteras den 25 januari.

Det handlar om olika provisioner och omstruktureringskostnader som ingår i det här. 3,1 miljarder är omstruktureringskostnader, säger Peter Nyquist.

Han vill i dagsläget inte säga något gällande planerade personalneddragningar relaterat till den nya strategin.

Det säger vi inget om nu utan är något som allmänt ligger i förändringen av strategin, säger Peter Nyquist.

”Avsättningarna hänför sig huvudsakligen till uppskattade kostnader relaterade till förväntat förändrad omfattning av projekt, inklusive kompensation till kunder, avsättningar för projektförseningar och nedskrivning av immateriella tillgångar”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kostnaderna som tas nu ska lyfta lönsamheten inom Digital Services, hoppas bolagsledningen.

”Bolagets nuvarande bedömning är att den förändrade BSS-strategin kommer ge segmentet Digital Services goda förutsättningar att uppnå rörelsemarginalmålen (exklusive omstrukturering) om låga ensiffriga tal till år 2020 och 10–12 procent senast till år 2022”, skriver bolaget.

Bolagets aktiekurs hade efter en dryg timmes handel sjunkit med över 4 procent.

Läs även: Analytiker förvånade över nya nedskrivningen

Läs även: Ericssons vinst långt över förväntningarna