Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ersätter pinkoden med selfie

Foto: Josep Lago/AFP

Snart kan det räcka med en selfie för att bekräfta köp över nätet. Kortföretaget Mastercard har testat ett betalningssystem med ansiktsigenkänning via mobilen i USA och Nederländerna och planerar att till sommaren införa det i 14 länder, skriver Financial Times. Bland annat står Storbritannien på tur.

Genom att ta ett foto på sig själv i mobilen som matchas mot en lagrad bild ska kunden kunna verifiera sin identitet utan att behöva använda lösenord eller pinkod. Det ska också gå att bekräfta kortköp med sitt fingeravtryck i mobiler som har fingeravtrycksläsare.

Mastercard uppger att man även gör försök med andra metoder så som röstigenkänning och skanning av ögats iris. Målet med de nya verifieringslösningarna är att eliminera kortbedrägerier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.