Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Eskil Erlandsson: Det ska svida att fuska med maten

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tycker att historien med hästköttet i Findus-lasagnen är beklaglig. Rättsstraff för sådant fusk ska svida, menar han.

– Vi konsumenter ska kunna känna oss trygga med vad vi köper i en affär eller på en restaurang. Vad det står på förpackningen att rätten innehåller ska den också innehålla. Allt annat är fusk. Det är som att jag skulle beställa en bil och få en moped istället, säger han.

Enligt Eskil Erlandsson kommer regeringen att diskutera straffskalan för bedrägerier av typer som köttfusket fortlöpande.

– Det får aldrig löna sig att fuska. Straffet måste bita så pass mycket. Det ska inte finnas på kartan att brott i livsmedelsbranschen ska betala sig. Det ska svida i skinnet att begå den här typen av brott. 

Fusk med kött har i Sverige tidigare genererat förhållandevis milda straff. Efter skandalen med falskmärkt köttfärs på en Ica Maxi-butik i Nacka 2007 dömdes två mellanchefer till 40 dagsböter om 280 kronor var.

Svider det tillräckligt i skinnet med ett straff som till exempel dagsböter?

– Tveksamt. Men en polisanmälan och den rättsliga processen får utvisa vad som händer nu.

Livsmedelsverket har agerat korrekt som utreder ärendet och tänker göra en polisanmälan, anser Eskil Erlandsson. Han ställer sig även positiv till myndighetens diskussion om hur köttfusket ska stoppas med hjälp av kontroller.

– De har tagit tag i frågan snabbt och resolut. Kontroller av livsmedel sker på kommunal nivå och Livsmedelsverket förfogar över det.

Kan det behöva skjutas till mer resurser där?

– På sina håll kan det säkert behövas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.