Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Ett vinsttak tar död på hela branschen”

Fredrik Gren, vd för Vardaga (tidigare Carema) på plats i Villa Basilika, ett nybyggt äldreboende.
Fredrik Gren, vd för Vardaga (tidigare Carema) på plats i Villa Basilika, ett nybyggt äldreboende. Other: Roger Turesson

Carema var en av pionjärerna inom privat vård och omsorg. Efter en massiv kritikstorm 2011 tog Fredrik Gren över vd-posten för det sjunkande skeppet. DN träffade honom för att tala om den första tiden på jobbet, vinsttak och förra årets börsnotering.

Doften av slipdamm och nymålade väggar hänger sig kvar. En öppen spis, en sittgrupp och olika nyanser av grönt möter besökaren strax innanför entrén. Här ska äldre känna sig som hemma. Hunden är välkommen. Tallrikarna är dekorerade med en röd kant som ska göra det lättare att se var den tar slut. Det snart färdigställda vård- och omsorgsboendet i Tyresö tillhör Vardaga, tidigare Carema. Verksamheten är en del av omsorgsföretaget Ambea. 

– När saker är skakiga kan de bara bli bättre, säger Ambeas vd Fredrik Gren.

Skakigt är ett milt ord i sammanhanget. Låt oss gå tillbaka. Den 11 oktober 2011 publicerar DN den första artikeln om missförhållanden inom Caremas äldrevård, efter att anställda på Koppargården i Vällingby slagit larm. Skandalen växte snabbt och när det blåste som mest skrevs 4.000 artiklar på tre månader, där den röda tråden var en vinstjakt som lett till extrema besparingsmetoder. 

Fredrik Gren var vid tidpunkten vd för restauranggrossisten Menigo men sökte nya utmaningar. Till rekryteraren hade han sagt att han ville ha ett uppdrag där han fick ta sig an något som var "lite stökigt". Han blev erbjuden en tjänst på Sveriges mest skandalomsusade bolag. 

– När rekryteraren ringde för att höra om jag var intresserad av att bli vd för Carema sade jag: Är du galen? Sedan sov jag på saken och insåg att uppdraget var tio poäng på alla fronter, säger han.

Till en början behölls namnet. Internt sågs ett namnbyte som en bekräftelse på att det varit så dåligt som det framgått i medierna. I stället hamnade fokus på att se över kvaliteten, öka transparensen och öka utbildningsnivån om demenssjukdomar. 

Vad var det som hade gått snett?

– Det skrevs några artiklar som blev sanningar. Rubriksättningen blev hård. Hela Mediesverige sprang i en riktning och vi var otydliga och svarade inte tillräckligt bra. Sedan går det att diskutera Koppargården som boende. Delar av det har lagts ner. Det var ett av Sveriges största äldreboenden, med omkring 250 bäddar. Av erfarenheten har vi lärt oss att mindre boenden ger högre kvalitet. 

Han fortsätter: 

– Vi fortsätter att väga blöjor som man alltid har gjort för att säkra en god inkontinensvård. 

Det togs också beslut om att sälja av verksamhetsområdena hemtjänst och sjukvård, för att fokusera fullt ut på boendeomsorg. 

– Som i alla branscher är det bättre att bli riktigt duktig på det man gör. Det är ett annorlunda bolag i dag än vad det var då. Smalare men duktigare. 

Vardaga är ett av tre ben inom Ambea, som även driver verksamheter inom utbildning samt har boenden för funktionshindrade. I mars noterades bolaget på Stockholmsbörsen. Kursen rusade med åtta procent vid öppningen. 

– Börsen är en långsiktigt bra ägandeform för vård- och omsorgsbolag. Den transparens som vi har försökt att ha inom kvalitetsområdet har vi nu även inom vår ekonomi. Våra kunder är kommunpolitiker som vill ha full genomlysning i verksamheten. Det skapar en trygghet och acceptans för att man verkar med skattemedel som intäkt, säger han. 

Den 19 januari lade regeringen och Vänsterpartiet fram ett förslag om ett vinsttak för privata aktörer inom skola och omsorg. Fredrik Gren anser att debatten om vinster i välfärden är tröttsam. 

– Jag förstår inte hur man kan lägga tid på att diskutera vinstfrågan när man vet att ett vinsttak aldrig kommer att gå igenom i riksdagen. Vad som borde ligga högst upp på politikernas dagordning är rekrytering, investering och utvecklingsfrågor. Behovet av äldreboendeplatser kommer att öka med 30-40 procent.

Varken tid eller pengar har ägnats åt att fundera över hur vinsttaket skulle påverka Ambea. 

– En lösning med ett vinsttak på sju procent på det operativa kapitalet gör det omöjligt att driva ett aktiebolag. Det kommer att leda till att det inte finns några vård- och omsorgsbolag kvar. Och det gör man i ett läge där det behövs investeringsmedel, utvecklingskraft och nya arbetsgivare som söker sig till vår bransch. Att ta död på en hel bransch är oansvarigt. Förslaget kommer aldrig att igenom. 

Du säger att vinsttaket skulle ta död på hela branschen? 

– Ja. Det går inte att driva företag med ett vinsttak i vår bransch.

Läs mer: Ewa Stenberg: Förslaget är dödfött i denna riksdag – men det kommer mer 

Bakgrund.Vinsttak inom välfärden

Nyligen enades regeringen och V om ett nytt vinsttak inom välfärden. Förslaget lämnas till riksdagen om en månad. 

Oppositionen är kritisk. Och vinstdebatten lär fortsätta under valrörelsen. 

DN har träffat en rad välfärdsbolag som ger sin syn på frågan. 

Ska privata företag inom välfärden få ta ut vinster? Vinstförespråkarna anser att företag som drivs med vinst blir mer effektiva och kostnadsmedvetna medan motståndarna anser att kostnadsbesparingarna leder till sämre kvalitet.

Den 19 januari i år kom regeringen och Vänsterpartiet överens om ett förslag på ett vinsttak för privata företag inom skola och omsorg. Sjukvården innefattas inte av förslaget. I mars ska propositionen lämnas över till riksdagen. Förslaget bygger på en utredning av Ilmar Reepalu (S), där han föreslår att företag inte får ta ut mer än sju procent av det operativa kapitalet, plus statslåneräntan. Det operativa kapitalet är bolagets tillgångar, som aktiekapital och upplånat kapital. I snitt är välfärdsföretagens snittavkastning på operativt kapital 47 procent. 

Samtliga borgerliga partier har sagt att de kommer att rösta nej till förslaget. 

Frågan är känslig och omdebatterad och väntas få mycket uppmärksamhet inför valet. 

 

Fakta.Fredrik Gren

Från: Göteborg

Bor: Stockholm

Bakgrund: Handelshögskolan i Stockholm. Managementkonsult för McKinsey & Company, ekonomidirektör för SVT samt vd för restauranggrossisten Menigo. 

Gör: Vd för omsorgsföretaget Ambea sedan 2012. Ordförande i Vårdföretagarna. 

Familj: Gift och har fyra barn. 

Drivkraft: Att göra rätt för sig och inte rygga för sådant som är svårt. 

 

Fakta.Ambea i siffror (2016)

Omsättning: 5,4 miljarder kronor

Resultat efter skatt: 128 miljoner kronor

Antal enheter: 450 stycken i Sverige och i Norge

Anställda: 14.000

Verksamheterna i Sverige går under namnen Nytida, Vardaga, Lära, Bemanning och innefattar bland annat omsorg för personer med funktionsnedsättning samt för äldre.

Bolaget börsnoterades den 31 mars 2017. 

Den 24 januari köpte investmentbolaget Öresund 130.000 nya aktier i bolaget. Öresunds totala ägande motsvarar 5 procent av kapitalet och rösterna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.