Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU anklagas för att mörka stöd för snus

Sveriges förhoppningar att få bort exportförbudet för snus såg ut att krossas i somras. EU-kommissionen meddelade att de flesta medlemsländer säger stenhårt nej. Men DN:s granskning visar att det i själva verket finns ett starkt stöd för att släppa snuset fritt i EU.

En majoritet av medlemsländerna är för att förbjuda alla former av muntobak, inklusive snus, meddelade EU-kommissionen kategoriskt i ett pressmeddelande i juli. Underlaget för uttalandet kom från ett ”offentligt samråd” om tobakslagarna. Det hade kommit in hela 85.000 svar på frågorna om snus, tobaksreklam och utseendet på cigarrettpaketen.

EU:s hälsokommissionär John Dalli klargjorde kort därefter för socialministrarna Göran Hägglund och Maria Larsson att kommissionen redan bestämt sig för fortsatt exportförbud av snus.

Men alla svaren i den stora undersökningen offentliggjordes först i höst. Och en genomgång av dessa ger ett helt annat resultat.

Bland de medborgare som skickat in sina åsikter vill mer än åtta av tio, 84 procent, häva exportförbudet för snus. 86 procent av regeringsföreträdarna och 74 procent av industriföreträdarna vill häva förbudet. Endast bland lobby- och frivilligorganisationer vill en knapp majoritet, 56 procent, ha fortsatt snusförbud.

EU-kommissionen avfärdar dock en stor del av svaren från de 82.000 medborgarna, med motiveringen att två tredjedelar kommer från Italien och Polen där tobakshandlare organiserat namninsamlingar.

Men även om man räknar bort dessa två länder är det majoritet för hävt exportförbud för snus, 10–6, när de svarande delas upp på länder.

Kommissionär Dallis talesman Frederic Vincent försvarar kommissionens motsatta besked med att man endast tagit hänsyn till de regeringsföreträdare som svarat:

– Rapporten baseras på en kvalitativ analys utifrån svaren från medlemsstaterna, det vill säga regeringar och ministerier.

DN:s genomgång av de drygt 400 svaren i denna grupp visar dock att även bland de svar som är från parlamentariker, kommuner, myndigheter och ministerier är en stor majoritet, 71 procent, för att häva exportförbudet. Inte ens när endast EU-regeringar och ministerier räknas in blir det en majoritet mot snuset, utan 3–3.

EU-kommissionens hälsodirektorat hävdar att man fått svar från regeringar även på andra vägar till stöd för snusförbud men vägrar visa upp dessa.

Snustillverkaren Swedish Match, som uppmärksammat DN på de motsägelsefulla uppgifterna, anklagar EU-kommissionen för att försöka sopa snusfrågan under mattan.

– Det är väldigt märkliga slutsatser som kommissionens hälsodirektorat drar av resultaten som ju visar på ett starkt stöd för att häva exportförbudet, säger kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson.

I Sverige stöder samtliga riksdagspartier kravet på att EU ska häva exportförbudet för snus och handelsminister Ewa Björling (M) har tagit upp frågan som ett brott mot EU:s inre marknadsregler. Men EU-förbudet mot snus har införts av hälsoskäl och därför är det barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som ska föra Sveriges talan i de kommande förhandlingarna om tobakslagstiftningen.

Men Maria Larssons politiska rådgivare Ulrik Lindgren säger att ministern än så länge ligger lågt:

– Vi jobbar inte aktivt med frågan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.