Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU: Arbetsgivare får förbjuda slöjor

Skyltdockor med hijab.
Skyltdockor med hijab. Foto: Mohammad Abu Ghosh/AP

Arbetsgivare har rätt att förbjuda anställda att bära slöjor på arbetsplatsen, enligt ett beslut i EU-domstolen på tisdagen.

Interna regler på arbetsplatsen gör det möjligt för en arbetsgivare att förbjuda någon att bära muslimsk huvudduk på jobbet, men det räcker inte med att hänvisa till en kunds önskemål för att sparka någon, konstaterar EU-domstolen. Bakgrunden till rättsprocessen ligger två fall där kvinnor blivit uppsagda i Frankrike respektive Belgien.

Det belgiska fallet gäller en kvinna som arbetade på ett företag som hyrde ut receptionstjänster till företag och där det fanns en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler. EU-domstolens beslut är att en receptionist kan förväntas följa ett företags klädkoder och ett företag har rätt att formulera dem så neutralt som de vill.

Det franska fallet handlar i sin tur om en kvinnlig ingenjör på en konsultfirma, vars huvudduk drog på sig klagomål från en kund. I det fallet konstaterar domstolen att det skulle kunna vara okej att avskeda kvinnan om det fanns befogade interna regler om neutral klädsel — något som man nu uppmanar det franska rättsväsendet att utreda i det berörda fallet.

EU-domstolen har aldrig tidigare prövat något liknande fall, men det har flera medlemsländer med olika utfall. I det nu prövade belgiska ärendet har två instanser i Belgien dömt till arbetsgivarens fördel, medan exempelvis Tysklands högsta domstol har ogiltigförklarat slöjförbud för skolpersonal.

Läs mer: Förbud mot heltäckande slöja sprider sig i Europa

Läs mer: Ann Linde slår tillbaka i slöjstormen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.