Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU bannar medlemmar för budgetslarv

EU-kommissionen skickar i dag tisdag varningar till fem medlemsländer för ”allvarliga” avsteg från löften om statsfinansiell sanering. Den hårdaste reprimanden får Spanien, men även Finland får en skrapa.

Spanien har genomfört ett strängt program för sanering av statsfinanserna sedan landets ekonomi trycktes ner av en fastighetskrasch, påspädd av den globala finanskrisen, för sju åtta år sedan.

I den senaste överenskommelsen med EU-kommissionen lovade Madrid att pressa ned budgetunderskottet till 2,8 procent av BNP i slutet av 2016. Enligt EU-reglerna ska underskotten ligga under 3 procent.

Kommissionen varnar nu den spanska regeringen för att det finns ”allvarlig risk” att målet inte nås och uppmanar regeringen att göra vad som krävs för att klara det, uppger kommissionskällor för nyhetssajten Euractive.

Kravet motsvarar ytterligare nedskärningar eller skattehöjningar på 8 miljarder euro, runt 75 miljarder kronor, för de prövade spanjorerna.

Spanien har tidigare år bett om och fått anstånd med att komma under treprocentströskeln. Partierna på vänsterkanten i de pågående försöken till regeringsbildning vill nu få till ytterligare anstånd, men det gör EU alltså tummen ner för.

Ekonomiministern i den sittande högerregeringen, Luís de Guindos, tror dock för sin del att tillväxten, för närvarande drygt 3 procent i årstakt, kommer att ordna den nödvändiga bantningen.

Det spanska valet i december gav ett extremt oklart parlamentariskt läge, och efter ett par misslyckade försök att bilda ny regering väntar sannolikt nyval i juni.

Samtidigt får Italien kritik för sin saktfärdighet med att hyvla ner sin astronomiska statsskuld på 132 procent av BNP.

Även Finland, Rumänien och Belgien får reprimander för att de avviker från uppgjorda planer på budgetsanering.

Enligt Euractives källor är tisdagens varningsbrev ett led i kommissionens försök att kväsa en gryende revolt från flera viktiga medlemsländer mot EU:s regler om finansiell stabilitet.

Till exempel har Italiens premiärminister Matteo Renzi kallar EU:s stabilitetspakt för EU:s ”stupiditetspakt”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.