Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-besked-om-elstodet-till-foretagarna-kan-ta-manader/

EKONOMI

EU-besked om elstödet till företagarna kan ta månader

Företagen skriker efter elstöd men utbetalningarna ser ut att kunna dröja. EU-kommissionens godkännande kan ta månader trots att frågan är högt prioriterad.

– Det är omöjligt att säga när det är klart. Det finns ingen deadline, säger Arianna Podesta, kommissionens talesperson i konkurrensfrågor till DN.

Näringslivs- och branschorganisationer har gång på gång understrukit vikten av att elstödet till företagen kommer ut snabbt. Beskedet som gavs från energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på måndagens presskonferens, om att det ännu inte finns någon prognos för utbetalningen, gjorde nog därför många besvikna.

Efter att Svenska Kraftnät förra veckan fick klart själva modellen för elstödet återstår fortfarande flera steg, och alla är omgärdade av viss osäkerhet.

Först ska Energimarknadsinspektionen (EI) pröva upplägget. Hur lång tid det tar kan myndigheten inte svara på trots att ansökan kom in för fem dagar sedan.

– Det går inte att säga. Den förra tog tre veckor, i och med att detta är högprioriterat så är det klart att det inte rör sig om månader, men det är bättre att inte utlova någonting annat än att det har högsta prioritet och att vi kommer att fatta beslut så snart som möjligt, säger Elin Broström, enhetschef på EI.

När det väl är klart, och om modellen får godkänt, behöver regeringen sannolikt enligt Svenska Kraftnäts bedömning ansöka om godkännande från EU-kommissionen också. Sverige har redan en ansökan liggande där gällande stöd till särskilt energiintensiva företag, men den har ingenting med det här stödet att göra.

Energifrågorna är högprioriterade men det kan trots det ta flera månader att få en ansökan godkänd, enligt Arianna Podesta, kommissionens talesperson i konkurrensfrågor.

– Det är omöjligt att säga när det är klart, det finns ingen deadline. Under coronapandemin tog det oss under 24 timmar ibland. Det var väldigt enkla ärenden men för komplicerade fall kan det ta år, säger hon.

Vad vore realistiskt i ett sådant här fall?

– Det är helt olika. Jag tror inte det handlar om dagar. Veckor möjligen, eller månader. Men inte år för vi är trots allt i en energikris, säger Arianna Podesta.

Samtidigt behöver också den eller de myndigheter som får i uppdrag att ta hand om administrationen och utbetalningen av stödet få allting på plats.

Svenska kraftnät har i en hemställan till regeringen gjort klart att de inte kan ta på sig det arbetet. Det statliga affärsverket har normalt inte någon kontakt med företag på det sättet och har ”därmed inte heller har några rutiner eller systemlösningar för sådan hantering”.

I stället föreslås att regeringen utser en eller flera andra myndigheter, som man gjorde med stödet till hushållen.

Det uppdraget var det Försäkringskassan som fick. Det var känt att det skulle bli Försäkringskassan redan i november, men formellt gavs myndigheten uppdraget den 22 december. Arbetet med att få på plats ett upplägg och system för utbetalningarna pågår fortfarande.

Någon prognos för när det är klart vill myndigheten inte ge, och inte heller vill man svara på om det kan bli aktuellt att ta hand om stödet till företag också.

– Vi har inga uppgifter om huruvida det blir vi eller inte. Det är regeringskansliet som får svara på de frågorna, säger Gustav Berg på Försäkringskassans presstjänst.

Regeringen uppger att de arbetar med att ta fram en förordning om vilken myndighet som ska sköta utbetalningarna parallellt med prövningarna hos Energimarknadsinspektionen och EU-kommissionen.

– Vi förbereder det parallellt. Sedan har vi ingen prognos för alla de här instanserna eftersom de är självständiga, säger Mia Widell, presschef hos energi- och näringsminister Ebba Busch.

Läs mer:

Kontotricket för att slippa aviavgifter

Så mycket kostar din hushållsel nu

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt