Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU-beslut slår mot ideella föreningar

Idrottsrörelsen drabbas hårt av att små ideella förningar blir tvungna att betala moms, enligt Riksidrottsförbundet. ”Ett ledord inom idrotten är att alla ska vara med. Men dagens beslut slår mot ekonomiskt svaga familjer och deras barn”, säger ordförande Karin Mattsson Weijber till DN.se.

Sverige fick på torsdagen nej av EU-kommissionen på undantaget för den svenska momsfriheten för ideella föreningar med en omsättning på under en miljon kronor.

– Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att den ideella sektorn inte ska drabbas om momsreglerna måste förändras, säger finansminister Anders Borg (M) i ett uttalande.

– Beslutet från Kommissionen att avslå regeringens ansökan är förvånande och jag är besviken. Den ideella sektorn är en viktig och betydelsefull del av det svenska samhället som engagerar medborgare i olika idrottsföreningar, kulturföreningar och socialt arbete, säger Anders Borg.

EU-kommissionen anser att den svenska momslagen ger för generösa undantag åt ideella föreningar. Sverige ansökte i januari om tillåtelse att införa en gräns för momsredovisning på en miljon kronor. Föreningar med lägre omsättning skulle då slippa att redovisa moms.

Om EU-kommissionen skulle dra Sverige inför rätta i EU-domstolen och utslaget skulle gå emot Sveriges intressen kommer regeringen att pröva olika åtgärder för att kompensera de ideella föreningarna, enligt finansdepartementet.

Det kan handla om en allmän momsgräns som inte gör undantag för ideella föreningar. Andra lösningar skulle kunna vara att förenkla momsredovisningen eller att införa direkta kompensationer.

Ledningen för Riksidrottsförbundet satte sig på förmiddagen i ett möte för att diskutera vilka konsekvenser EU-kommissionens beslut får för den svenska idrottsrörelsen.

– Vi är otroligt kritiska. Ska ideella föreningar börja redovisa moms får det enorma konsekvenser – betydligt färre kommer att engagera sig ideellt. De flesta föreningar har inte anställd personal och i dag är det inte direkt någon kö till att bli kassör i en ideell förening, säger Karin Mattsson Weijber.

I dag är hela den svenska ideella sektorn undantagen från moms. Men det strider mot EU:s lagstiftning och EU-kommissionen har försökt få bort undantaget.

Regeringen har tidigare ansökt om att vissa ideella föreningar ska slippa redovisa moms om omsättningen ligger under en miljon kronor.

– Det finns en politisk enighet om värdet av ideella föreningar. Ett ledord är att alla ska kunna vara med oavsett ekonomiska förutsättningar. Vår uppfattning är att regeringen måste ta fajten nere i Bryssel för att ideella föreningar ska fortsätta vara undantagna moms, säger Karin Mattsson Weijber.

Finansminister Anders Borg (M) håller pressträff under förmiddagen.

Ideella föreningar och moms

• Det finns ingen särskild lag som reglerar ideella föreningar. Organisationsnummer tilldelas av Skatteverket och namnet kan registreras hos Bolagsverket.

• För att en förening ska vara ideell krävs att den har ett ideellt ändamål. Sådana ändamål kan vara religiösa, välgörande, vetenskapliga eller politiska. Bland de svenska exemplen finns idrottsklubbar, kulturföreningar, biståndsorganisationer och trossamfund.

• Allmännyttiga ideella föreningar som inte är skyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet är heller inte skyldiga att deklarera och betala moms.

• Moms (mervärdesskatt) är en skatt på varor och tjänster som ofta är inbakad i priset. Den som är företagare betalar momsen till staten.

Källa: Skatteverket och Bolagsverket (TT)

Karin Mattsson Weijber

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.