Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-domstolen: Datalagringsdirektiv ogiltigt

EU-domstolen ogiltigförklarar det kritiserade datalagringsdirektivet från 2006. Domstolen anser att intrånget i privatlivet som det innebär inte regleras tillräckligt.

– En seger för den personliga integriteten, kommenterar bredbandsleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung, som omedelbart beslutade att radera sparade uppgifter och avbryta lagringen.

Telefon- och bredbandsleverantören Tele2 välkomnar också beskedet men avvaktar med åtgärder tills domen analyserats. Frågan är om den svenska lagstiftningen, som delvis går längre än det nu ogiltiga EU-direktivet, strider mot EU-rätten.

– Vi förutsätter att den svenska lagstiftaren tar sitt ansvar och river upp lagen, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige.

Justitieminister Beatrice Ask ville på tisdagen inte kommentera vilka konsekvenser domen kan få för svensk lag, utan avvaktar en juridisk analys.

Vid ett pressmöte i Riksdagen sade Beatrice Ask att den information som samlas in är viktig för brottsbekämpningen, och att även detta måste vägas in i bedömningen.

På en fråga om vad som händer om en operatör väljer att inte längre följa lagen svarade hon kort att "svensk lagstiftning gäller i Sverige", enligt TT.

I EU-domen konstateras att datalagringsdirektivet strider mot EU:s stadga om grundläggande rättigheter från 2009, därför att lagringen sker generellt med syfte att bekämpa brottslighet, utan att det finns några begränsningar eller undantag.

Ulf Bernitz, professor i EU-rätt vid Stockholms universitet, säger att domen är väldigt betydelsefull.

– Det är en helt ny situation. För den nuvarande svenska lagstiftning där direktivet är genomfört, tror jag konsekvensen blir att lagen inte kan tillämpas längre, säger han.

Sverige införde direktivet 2012 men hade dessförinnan fått tre miljoner euro i böter för att ha dröjt med införandet.

– I efterhand kan man säga att Sverige då borde ha drivit linjen att direktivet var ogiltigt. Men jag skulle tro att Sverige har ett gott läge för att få böterna återbetalade, konstaterar Ulf Bernitz.

Sverige EU-kommissionär Cecilia Malmström, som har huvudansvaret för att lägga ett eventuellt nytt förslag i frågan, sade vid ett möte med svenska journalister i Bryssel att EU-kommissionen sannolikt inte kommer med något nytt förslag.

– Beslutet kom inte som någon total överraskning efter den kritik som hade framförts från generaladvokaten. Nu finns inte längre datalagringsdirektivet och vi måste överväga vad som ska komma i dess ställe. Men antagligen blir det inget, säger hon.

Även EU-kommissionären Viviane Reding kommenterade domen och twittrade om att beslutet visar att medborgarnas rätt till skydd är överordnat i EU.

Från EU-parlamentet förklarade en lycklig Jan Philipp Albrecht, en ung ledamot som företräder de tyska Gröna och som har varit en mycket aktiv kritiker av datalagringen, att domen innebär en avgörande seger för medborgerliga rättigheter i Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.