Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-domstolens-generaladvokat-airbnb-ar-ingen-bostadsformedlare/

Ekonomi

EU-domstolens generaladvokat: Airbnb är ingen bostadsförmedlare

Bild 1 av 2 Airbnb granskas av EU-domstolen.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Bild 2 av 2 Airbnb.
Foto: TT

BRYSSEL. De många som gillar Airbnb när de letar semesterboende inom EU kan andas ut, åtminstone tillfälligt. EU-domstolens generaladvokat har kommit fram till att Airbnb är en informationstjänst, inte en bostadsförmedlare, i ett fall som rör Frankrike. 

Fallet kan ha betydelse för hur övriga EU-länder handskas med Airbnb.

Rätta artikel

Airbnbs, vars verksamhet ifrågasätts i många turisttäta storstäder, kan tills vidare fortsätta att förmedla tillfälliga bostäder. EU-domstolens generaladvokat Maciej Szpunar har yttrat sig i ett fall som ligger i en fransk domstol. Han anser inte att Airbnbs tjänst omfattas av den franska lagstiftning för fastighetsmäklare, som förmedlar bostäder för både försäljning och uthyrning.

Maciej Szpunar kommer fram till en tjänst som digitalt kopplar samman gäster med uthyrare för korttidshyrning är just en informationstjänst, framgår av ett pressmeddelande från EU-domstolen. En avgörande faktor är att Airbnb inte har full kontroll över hela processen mellan uthyrare och gäst. 

En annan viktig faktor är att informationstjänster får verka fritt inom EU. Om Frankrike vill begränsa en sådan tjänst måste man först notifiera EU-kommissionen och dessutom vända sig till den medlemsstat där informationstjänsten har sin hemvist. 

Airbnb:s snabba tillväxt har fått flera internationella storstäder, som New York, Paris och Barcelona, att införa nya och hårdare bestämmelser som reglerar privatpersoners och företags uthyrning. Detta för att inte turister ska tränga ut de fastboende i de populära städerna.

I det franska fallet är det en hotell- och turistorganisation som tagit Airbnb till domstol. 

Vilken betydelse generaladvokatens utlåtande har för övriga EU-länder återstår att se. Hans utlåtande är nämligen en rekommendation till EU-domstolen om vilket beslut den slutligen ska fatta. Ofta, men inte alltid, följer domstolen generaladvokatens rekommendation. Det väntas dock dröja flera månader innan domstolen kommer med sitt beslut, som inte går att överklaga av parterna i målet.

Maciej Szpunar var även generaladvokat i ett fall härom året som rörde taxitjänsten Uber. Då åkte Uber på bakslag. Företaget hävdade att man var en leverantör av digitala tjänster, medan domstolen kom fram till att Uber var ett transportföretag och ska följa de regelverk som gäller i den branschen.

Läs mer. Ny lag slår mot Airbnb i Paris 

Läs mer. Airbnb-uthyrare under Skatteverkets lupp 

Läs mer. ”De tjänar inga pengar utan går med förlust för att slå ut oss”